dilluns, 26 d’octubre del 2015

Lagunària. Pica-pica




Castellà: Árbol pica-pica. Lagunaria. Francès: Hibiscus de l'île Norfolk. Anglès: Itchy bomb tree. Cow Itch Tree. Alemany: Weißholz.

NOM CIENTÍFIC:  Lagunaria patersonia (Andrews) G. Don
SINÒNIMS: Hibiscus patersonius Andrews

DESCRIPCIÓ:  Petit arbre perennifoli i monoic, de fins 11 metres d’alçada, procedent d’Austràlia, de capçada cònica o piramidal i frondosa. El tronc té l’escorça feblement rugosa de color grisenc obscur. Fulles alternes, simples, peciolades, ovalades, glabres per l’anvers i tomentoses pel revers quan són joves i de textura coriàcia, de color verd apagat. Flors solitàries, axil·lars, grans, de 4-5 cm de diàmetre, i vistoses, amb calze campanulat acabat en cinc lòbuls triangulars i corol·la de color rosa amb cinc pètals lliures. Tenen el característic pistil estaminat de les malvàcies que coneguem de les flors de l’Hibiscus. Els filaments dels estams estan soldats formant un tub a través del qual passa l’estil acabat en cinc estigmes que sobresurten del tub. El fruit és una càpsula dehiscent per cinc valves. Dins la càpsula, entre les llavors, hi ha pèls irritants semblants a la fibra de vidre que poden ser dolorosos.

ATENCIONS: No suporta el fred (només fins els -4o C) però és molt resistent a l’influx marí, per la qual cosa s’empra amb èxit als jardins litorals i passejos marítims. Requereix exposició a ple sol per a tindre una floració abundant. És indiferent edàfic però el terreny ha d’estar ben drenat. Suporta molt bé les sequeres.

CONSELLS. Arbre cultivat com ornamental als jardins i, en alineacions, als carrers de les ciutats, apreciat per la bella floració, tot i que cal anar en compte amb els pèls urticants dels fruits que poden produir irritacions dèrmiques.
 
Multiplicació per llavors i per esqueix

Plagues i malalties: No em trobat cap referència a plagues o malalties que pugui patir la lagunària.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Lagunaria està dedicat al metge i botànic espanyol Andrés de Laguna (1499-1559) que va ser  metge de Carles I i de Felip II, i va traduir i comprovar les prescripcions de Dioscòrides, a més d’aconseguir de Felip II que construís el Jardí Botànic d’Aranjuez. 

L’epítet específic petersonia està dedicat a l'explorador i botànic escocès William Paterson (1755-1810) nomenat membre de la Royal Society of London pel seu trebal botànic a l’illa australiana de Norfolk.

Lagunaria patersonia va ser descrita per (Andrews) G.Don i publicada en Conspectus Regni Vegetabilis 202, en el año 1828.

Família Malvaceae

2 comentaris:

  1. Molt maco aquest arbre, no el coneixía i hen fa gràcia que es digui pica-pica com el plataner.
    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...