dijous, 14 de juny de 2012

Berberis


Arbust amb espines de la varietat "Atropurpurea"
Castellà: Agracejo rojo. Berberis. Francès: Épine-vinette de Thunberg. Anglès: Thunberg's Barberry. Alemany: Thunberg-Berberitze. Neerlandès: Japanse berberis.

NOM CIENTÍFIC: Berberis thunbergii DC.

DESCRIPCIÓ: Aquest arbust de fulla caduca, originari de Japó i Àsia occidental, té nombroses tiges ramificades des de la base, el que li dona un aspecte arbustiu dens. Pot arribar als dos metres d’alçada però normalment es manté per baix del metre. És força espinós amb fines espines d’origen foliar. Les fulles petites són caduques i segons el cultivar poden ser verdes, blavenques, violàcies, grogues, roig obscur, o variegades, de forma ovalada. Les flors apareixen a la primavera o principi de l’estiu; són molt petites, (4-7 mm de diàmetre) i de color groc tintades de roig. Els fruits són petites baies de color roig viu i brillant que poden menjar-se quan maduren a finals de l’estiu. 

Flors menudes de color groc tintades de roig
 ATENCIONS: No és complicat de cultivar, doncs s’adapta a molts tipus de sòl i clima, si be prefereix els terrenys calcaris i ambients frescs, a ple sol o semiombra, i regs moderats. Resisteix les gelades.

CONSELLS: La varietat de color de les fulles i el creixement compacte fan que aquesta espècie siga molt apreciada en jardineria, on s’empra per a bordures i tanques però també com exemplars solitaris o en grup.
Els diversos cultivars van en funció del color de les fulles que és el que li dona el valor ornamental. Les varietats més emprades són: “Atropurpurea” té el fullatge vermellós; “Aurea” té les fulles de color groc cridaner però a l’ombra es tornen verdes; “Bagatelle” és més compacte i de menys altura amb les fulles color vermell porpra fort; “Variegata” amb fulles verdes amb ratlles i taques blanques.
És aconsellable una bona poda de formació a la tardor per a que a la primavera següent rebrote amb més força.
Pot reproduir-se per llavors, que han de ser estratificades) o mitjançant esqueixos. 

SABIES QUE… El nom genèric Berberis deriva, probablement, de l’àrab “berberis” que designa el fruit del coralet (Berberis vulgaris)
L’epítet específic thunbergii és en honor a Carl Peter Thunberg (1743-1828), un naturalista suec i alumne de Carl Linnaeus, que va tindre l’oportunitat de visitar les colònies holandeses del Japó on va recollirespecímens de flora i fauna. Se l'ha anomenat "el pare de botànica sudafricana" i el "Linnaeus Japonès".

Família Berberidaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...