dimarts, 2 de febrer del 2016

Fotínia


Castellà: Fotinia. Anglès: Red-Tipped Photinia. Christmas berry 'Red Robin'.

NOM CIENTÍFIC: 
Photinia × fraseri ‘Red Robin’

DESCRIPCIÓ: És un arbust, que pot arribar als tres metres d’alçada, de fulles perennes, alternes, de limbe oval-lanceolat i marge enter o finament serrat, de consistència coriàcia i color que va canviant entre roig, violaci o verd, segons l’època de l’any. Les flors surten en denses panícules de peduncles vermells que contrasten amb el blanc dels cinc pètals de les petites flors que mesuren fins un centímetre de diàmetre. floreix a principis de l’estiu. Fruit en petita baia de 0,5-1 cm, de diàmetre de color vermell, que es manté sobre l’arbust fins ben entrat l’hivern i serveix d’aliment a les aus

ATENCIONS: Vegeta bé en qualsevol tipus de sòl, inclús en els calcaris, però cal aportar adob orgànic en primavera. Reg moderat a l’estiu i més espaiat a l’hivern. Suporta prou bé el fred però l’excés de calor no li va massa bé. Tot i això necessita ple sol per a que les fulles intensifiquen el colorit, però creix bé  amb ombra parcial. Cal podar sovint per mantindré el color roig de les fulles, doncs les joves surten roges i van fent-se verdes al envellir.


CONSELLS: S’empra preferentment per formar tanques lliures o formals, i plantades en grups formant massís, on ressalta el color roig de les fulles, on rau el seu valor ornamental. És de fàcil manteniment i creixement ràpid.

Multiplicació: per esqueix semi-llenyós a l’estiu, tot i que també és possible per llavor.

Plagues i malalties: L’excés d’aigua pot facilitar l’atac d’un fong, Rhizoctonia, que rinxola les fulles o altra espècie que provoca taques negres

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom genèric Photinia deriva del grec “photeinos φωτεινος” brillant, lluminós, en referència les fulles que solen ser lluentes. L’epítet fraseri és en honor al botànic britànic Jon Fraser (1750 - 1811)

És un híbrid entre Photinia glabra y Photinia serrulata, obtingut als EE.UU. D’aquest híbrid hi ha diversos conreessis, entre els quals ‘Red Robin’, és possiblement el més emprat a jardins de tot el món, amb fulles de color roig que hi afegeix valor ornamental.   


Família Rosaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...