dijous, 21 de març del 2013

Tulipa




Castellà: Tulipán. Portuguès: Túlipa. Italià: Tulipa. Francès: Tulipe. Anglès: Tulip. Alemany: Tulpen. Neerlandès: Tulp.

NOM CIENTÍFIC: Tulipa sp.

DESCRIPCIÓ: És una planta bulbosa de primavera cultivada des de fa molt, pel que hi ha milers de varietats de formes i colors. Els híbrids són el resultat de segles de seleccions i creuaments. Per classificar les aproximadament 4.000 varietats,  s’han agrupat en 16 grups atenent a la talla, l’època de floració, o el tipus de flor. A banda dels híbrids hi ha les tulipes, anomenades “botàniques”, que són espècies més o menys silvestres amb nom científic binominal.
Als prats i matollars dels estatges montà i subalpí de les nostres terres creix, a l’abril, la Tulipa sylvestris, l’única espècie autòctona.
Són plantes herbàcies amb una tija simple que surt del sòl, embolcallat per fulles linears, ovades o lanceolades. Les flors són hermafrodites, normalment erectes a l’àpex de les tiges floríferes.

ATENCIONS:  Els bulbs de tulipes s’han de plantar a la tardor, a una profunditat aproximada del doble de l’altura del bulb i separats uns 10 cm, en terra solta i ben drenada, doncs l’excés d’humitat acabarà podrint el bulb.
Quan la flor és marcida cal tallar la tija i deixar les fulles per que el bulb puga emmagatzemar reserves. Quan les fulles es sequen desenterrarem els bulbs i els deixarem, nets, a un lloc sec i obscur, fins la tardor que tornarem a plantar-los. 

CONSELLS: Poden plantar-se en test, però com més lluiran és en massissos compactes, quan més gran millor, on aconseguirem un gran efecte decoratiu.
Multiplicació: Quan desenterrem els bulbs veurem d’altres més menuts que han crescut del bulb mare. Els plantarem apart, perquè es facen grans i tinguen capacitat de florir.

SABIES QUE… Tulipa deriva del turc “tülbend” , que és una adaptació del persa “dulband”. Ambdues paraules signifiquen turbant, en referència a la forma de les flors, que sembla un turbant.

Fou l’Imperi otomà el que va començar a desenvolupar les primeres generacions de tulipes domèstiques. Les tulipes són el motiu més representat a les estàncies i el serrall del palau de Topcapi. Segons alguns autors el cultiu de les tulipes es remunta al segle XVI, i deriven de l’espècie Tulipa gesneriana, però estudis recents documenten que el toledà Ibn Massal portava bulbs de tulipa des d’Iran entre els segles XI i XII per cultivar-los a Al-Àndalus.
Tots els anys se’n planten milions en els jardins de tot el món, tot i que la seua vida és curta, el que no té explicació, com tampoc la té el que s’anomenà “tulipomania” a principis del segle XVII (entre 1610 i 1620 en França i en 1634 als Països Baixos).  Alguns tipus de tulipes rares costaven tant com una granja o una casa. Quan un guany mitjà anual era de 150 florins, una varietat de tulipa podia costar 1000 florins. La “tulipomania” es va convertir en especulació financera iva provocar una bombolla econòmica i la consegüent crisi financera, una de les primeres provocada per l’especulació de massa monetària.

Família Liliaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...