dijous, 18 de febrer del 2016

Llengües de gat. Planta de jade

Arbre de jade del Jardí Botànic de València
Castellà: Crásula. Árbol de jade. Francès: Arbre de jade. Arbre de l'amitié, Arbre de la chance. Italià: Albero di giada. Anglès: Jade plant, Friendship tree, Lucky plant, Money tree. Alemany: Geldbaum. Pfennigbaum.

NOM CIENTÍFIC:  Crassula ovata (Mill.) Druce 

SINÒNIMS: Cotyledon ovata Mill.  

DESCRIPCIÓ:  Arbust perennifoli, procedent d’Àfrica del Sud, que pot arribar al metre i mig d’alçada, de tiges carnoses i molt ramificat. Les fulles, suculentes, oposades, tenen el pecíol molt curt o no en tenen, amb el limbe el·líptic i sovint mucronat, glabres, de color verd amb el marge rogenc. Les flors apareixen en inflorescències en tirs arrodonits a l’àpex de les branques, amb flors hermafrodites, pentàmeres amb forma d’estrella, de calze format per sèpals triangulars i carnosos; corol·la amb cinc pètals lanceolats de color blanc o rosats; androceu amb estams d’anteres color porpra. Fruit en càpsula que conté nombroses llavors diminutes.

ATENCIONS:  Aquesta planta no requereix molt manteniment però necessita un sòl ben drenat, fèrtil i sec, docs és molt resistent a la sequera, una ubicació a ple sol i reg escàs, quan el sòl s’asseque. És sensible al fred i les gelades, tot i que suporta les lleugeres. A la primavera ve bé un adobat amb compost.

CONSELLS: S’empra en jardins en rocalles o en grans testos, i com a planta d’interior, però també és ben coneguda perquè forma fàcilment un bonsai atractiu. Hi ha diversos conreessis amb noms tan curiosos com ‘Gollum’ o ‘Hobbit’

Multiplicació per esqueix de tiges o de fulles en primavera. També per llavor sembrada en primavera o estiu.

Plagues i malalties: Pot patir atacs de pugons a les tiges florals o de cotxinilla (cotonet), però el pitjor enemic és l’excés d’aigua que la fa perdre les fulles i podrir-se.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  El nom del gènere Crassula és un diminutiu que deriva del llatí  "crassus" gros, gruixut, per l’aspecte de les fulles suculentes. L’epítet específic ovata ve del llatí "óvum" ou, per la forma ovalada de les fulles.

Les tribus africanes del lloc on és originària aquesta planta usaven les fulles bullides com un remei contra la diarrea i com porgant.

En alguns països es conrea en contenidors quadrats de porcellana, amb molts peus, per portar bona sort i diners, raó per la qual rep el nom d’arbre dels diners, planta de dòlar, i arbre de la felicitat. 

Crassula ovata va ser descrita per (Miller) Druce i publicada en Systema Naturae, Editio Decima 2: 1166. 1759.


Família Crassulaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...