dijous, 25 de febrer del 2016

Cotilèdon


Castellà: Cotiledón.

NOM CIENTÍFIC: Cotyledon macrantha A.Berger 

SINÒNIMS: El nom d’aquesta espècie està, com moltes del gènere, classificat com no resolt. De tots els noms proposats en el gènere Cotyledon només un 7% (12 espècies) s’han acceptat, els demés resten com a no resolts. 

DESCRIPCIÓ: Arbust de fins un metre d’alçada, procedent d’Àfrica del Sud, amb tija forta i brancatge erecte, amb fulles oposades crasses, de forma ovada amb una punteta a l’àpex, de color verd, de marge enter i sovint rogenc. Les flors apareixen a l’àpex d’un escapus floral erecte de fins un pam d’alçada, amb nombroses flors de peduncle penjant, calze amb cinc sèpals triangulars i corol·la acampanada acabada en cinc lòbuls triangulars, tot de color roig. Floreig a l’hivern i la primavera.

ATENCIONS: Tem el fred de l’hivern, tot i que suporta gelades de fins -2o C necessita una temperatura mínima de 10o C a l’hivern. No és exigent amb el sòl sempre que estiga ben drenat. A l’hivern no cal regar però quan pugen les temperatures cal ser generós amb el reg però quan el substrat estiga sec. Els embassaments d’aigua poden ser letals per la planta. Ubicació a ple sol o mitja ombra.

CONSELLS: A ningú li amarga un dolç, així que un poc d’adob sempre vindrà be. Com la majoria de les crasses tolera els oblits en el reg. Cal evitar que perda la capa de pruïna


Multiplicació per esqueix a la primavera o a finals de l’estiu. També amb llavor.

Plagues i malalties: Més que plagues o malalties pateixen de fisiopaties, és a dir, al cultiu dolent, per exemple amb drenatge insuficient que facilita la putrefacció de les arrels.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Cotyledon deriva del grec "κοτῦληδών cotyledón" cavitat. L’epítet específic macrantha ve del grec "makròs" llarg, gran, i “ἄνϑοϛ ánthos” flor, és a dir, de flors grans


Família Crassulaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...