divendres, 12 de febrer del 2016

Ficus de fulla estreta

Al Jardí del Túria (València)
Castellà: Ficus de hoja estrecha. Anglès: Banana-Leaf Fig, Alii Ficus.

NOM CIENTÍFIC:  Ficus maclellandii King

SINÒNIMS: Ficus longifolia Hort.

DESCRIPCIÓ: Petit arbre perennifoli que de vegades es manté com arbust, procedent de les regions temperades d’Àsia, amb fulles dispostes de manera alterna, amb el limbe linear-lanceolades a oblong-lanceolades amb marge enter i acuminades, de fins 20 cm de llargues en els exemplars joves i la meitat en els adults, de color verd obscur lluent. Tenen un curt pecíol d’1-2 cm i el nervi central marcat i els laterals paral·lels i poc marcats. Fruits en siconis axil·lars sèssils i solitaris o en parelles, d’1 cm de diàmetre de color verd pàl·lid i rogenc quan madura.  

ATENCIONS: És fàcil de conrear perquè és resistent i té pocs requeriments. Només necessita molta llum però no sol directe. Tem al fred i les gelades, només ocasionalment pot suportar temperatures per davall de 0o C. El principal enemic és l’excés d’aigua, que pansirà les fulles i provocarà la defoliació. A l’estiu es regarà moderadament però a partir de la tardor caldrà deixar que el substrat s’asseque abans de tornar a regar. Cal un bon drenatge.

Siconis petits
CONSELLS: Vegeta bé en interiors i al jardí. Cal fer una poda de manteniment per controlar la forma i la grandària. A l’estiu agraeix que polvoritzen les fulles amb aigua sense cals.

Multiplicació per esqueix en primavera o estiu i per llavor en primavera..
Plagues i malalties: No sol tindre problemes de plagues ni malalties

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Ficus ve del nom que els antics romans donaven a la figuera (Ficus carica). L’epítet específic maclellandii és en honor del metge britànic John McClelland (1805 – 1883) empleat de la Companyia de les Índies, va exercir com superintendent del Jardí Botànic de Calcuta.

Al Jardí d'Aiora (València)
Per a interior la varietat més comercialitzada és la varietat ‘Alii’, però hi ha altres com ‘Amstel Gold’ de fulles variegades o ‘Amstel King’ de fulles més amples i rogenques quan surten de noves.

És molt semblant a Ficus binnendijkii Miq. del qual es diferencia per la nervació de les fulles que en aquest té el nervi central i dos nervis ben marcats que surten de la base, de manera que sembla trinervada.


Família Moraceae

2 comentaris:

  1. En tenía un ficus de fulla estreta, però es va cremar amb d'altres arbres i arbustos en un incendi, ja fa molts anys.
    Molt boniques les fotos dels detalls.
    Un petonet.

    ResponElimina
  2. Gosto muito...
    Prazer em conhecer o blog.
    janicce.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...