dijous, 10 de maig del 2012

Cal·la. Lliri d'aigua


Cal·les del Jardí de Montfort de València
 Lliri de paperina. Lliri d'orella d'ase. Castellà : Alcatraz. Aro de Etiopía. Cala. Cartucho. Lirio Cala. Lirio de agua. Oreja burro. Pato. Portuguès: Copo-de-leite. Jarro.Italià: Zantedeschia. Calla. Francès: Calla. Richarde. Anglès: Calla Lily. Arum Lily. Altar-lily. Alemany: Calla. Neerlandès Witte Aronskelk.:

NOM CIENTÍFIC: Zantedeschia aethiopica (L.) Spreng.

SINÒNIMS: Calla aethiopica L., Richardia africana Kunth, Richardia aethiopica (L.) Spreng., Colocasia aethiopica (L.) Spreng.

DESCRIPCIÓ: Planta geòfita de fins 1,50 m d’alçada d’origen sud-africà amb les  fulles d’un verd lluent amb un gran pecíol que creix en vertical que sosté una fulla sagitada amb orelles obtuses. Inflorescències al cap d’un llarg peduncle acabat en una gran espata, de color blanc crema i verd a la base, que desprèn un suau aroma; l’espàdix, amb les flors masculines a la part superior i les femenines a l’inferior, és groc intens, i ressalta sobre el blanc de l’espata. Floreix des de la primavera fins a la tardor. Quan fructifica fa una fruits en forma de baia de color groc pàl·lid.

ATENCIONS: Necessita créixer en llocs ombrívols amb molta aigua, quan està florint, i poca humitat quan acaba la floració, però sempre amb bon drenatge. Tot i que és una planta tropical suporta glaçades moderades, doncs passat l’època de fred torna a brotar, però prefereix el clima suau sense gelades. 

 CONSELLS: Cada planta produeix dos o tres flors (en realitat inflorescències) però si tallem la flor abans que produïsca les llavors pot florir de nou el mateix any.
Per a multiplicar-la cal plantar el rizoma a uns 10 centímetres de la superfície, doncs a menys profunditat les arrels, que surten de la part superior del rizoma, no tindran un desenvolupament adequat, i si el plantem a més profunditat augmenta el perill de ser atacat per la bactèria Erwinia carotovora.
És una planta semi aquàtica que pot ser criada en test si el mantenim semi submergit en aigua.

SABIES QUE… El nom del gènere, Zantedeschia, està dedicat al metge i botànic italià G. Zantedeschi (1773-1846) autor de deu llibres sobre la flora de Brescia. El botànic alemany Kurt Sprengel (1766 - 1833), que mantingué una fluida correspondència amb ell, batejà la planta Zantedeschia en honor seu.
El nom específic, aethiopica, no fa relació a l’actual Etiòpia. Abans tot el que venia del sud d’Egipte i Líbia rebia el qualificatiu d’aethiopic.
Aquesta planta és coneguda en tot el món com “cala”, que deriva del grec “kalos”, que significa bonic.
Hi ha varietats amb flors (espates) de diversos colors el fa la planta més atractiva de cultivar.
La flor de la cal·la s’associa amb la puresa i, per això, ha adornat molts rams de flors de núvia.
A Irlanda i el Regne Unit ha sigut utilitzada com a ram floral en Pasqua, per la qual cosa, la cal·la és el símbol polític dels nacionalistes republicans d’Irlanda del Nord des de l’aixecament de Pasqua de 1916.
És tòxica per la presencia d’oxalat de calci que, per ingestió, pot causar sensació de cremor, inflor dels llavis, la llengua i la gola, mal de panxa i diarrea.

Família Araceae



Subscriu-t’hi al canal Menuda Natura de YouTube en https://www.youtube.com/channel/UCpDRmib7EGEngZGMHaCc52A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...