dimecres, 30 de setembre del 2015

Conval·lària. Cintetes




Castella: Convalaria. Barba de serpiente. Portuguès: Grama preta. Grama-pelo-de-urso. Francés: Muguet du Japon.  Anglès:  Dwarf lilyturf. Mondograss, Fountainplant, Monkeygrass. Alemany: Lilienrasen, Schlangenbart.


NOM CIENTÍFIC: Ophiopogon japonicus (Thunb.) Ker Gawl.

SINÒNIMS:  Convallaria japonica Thunb.

DESCRIPCIÓ:  Herbàcia cespitosa de fulla perenne, procedent de Xina i Japó, amb arrels tuberoses i fulles linears, planes, de color verd, de fins a 40 cm de llargària. Flors hermafrodites en raïms curts, de color blanc o lila pàl·lid. Fruit en forma de baies d'un decoratiu color blau brillant com la porcellana, de la grandària d'un pèsol.   



ATENCIONS: Resisteix les baixes temperatures de fins a -20oC però vegeta bé a ple sol i en ombra parcial, en qualsevol tipus de sòl, inclús els calcaris però ben drenats, tot i que suporta el sol mullat. Suporta la sequera però prefereix regs regulars



CONSELLS: S'empra com coberta vegetal baix dels arbres, perquè proporciona una excel·lent capa vegetal, en bordures i en test. Hi ha cultivars nanos, de no més de 4-5 cm d’alçada, que de vegades es venen per decorar aquaris, tot i que no és una planta aquàtica. També varietats amb ratlles blanques a les fulles, per la qual cosa pot confondre’s amb la popular cinta (Chlorophytum comosum)


Multiplicació Per divisió de mata, en qualsevol època, i per brots laterals a la primavera. També per llavor prèvia estratificació en fred

Plagues i malalties: No hi ha plagues ni malalties que suposen un problema per al cultiu d’aquesta espècie.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom genèric Ophiopogon deriva del grec “ophis” serp, i “pogon” barba, probablement referint-se a les seues fulles. El nom específic és un epítet geogràfic que al·ludeix al seu origen japonès.

Segons Chinese Herbal Medicine Materia Medica, l'herba és dolça, lleugerament amarga i lleugerament freda, entra en els canals de cor, els pulmons i l'estómac i nodreix el yin de l'estómac, la melsa, el cor i els pulmons, elimina la calor i la irritabilitat es tranquil·litza.
És particularment valuós per a la prevenció de l'erosió del sòl

Ophiopogon japonicus va ser descrita per (Thunb.) Ker Gawl. i publicada en Botanical Magazine 27: pl. 1063, en el año 1807.
 
Família Liliaceae (Asparagaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...