dimarts, 7 de gener del 2014

Xiprer blau. Xiprer d'Arizona




Castellà: Ciprés de Arizona. Ciprés azul. Italià: Cipresso dell'Arizona. Francès: Cyprès d'arizona, Cyprès de l'arizona. Anglès: Arizona cypress

NOM CIENTÍFIC: Cupressus arizonica Greene

SINÒNIMS:  Cupressus glabra Sudw.

DESCRIPCIÓ:  Arbre perenne de port mitjà (10-25 m), procedent del sud-oest dels Estats Units d’Amèrica i nord de Mèxic, monopòdic, de capçada cònica i fullatge verd blavós. És de creixement ràpid, i el tronc té l’escorça pardo-rogenca amb fines làmines verticals que es desprenen.  Les fulles són esquamiformes i imbricades amb l’àpex alçat i glàndules resinoses al revers.  Monoic, amb inflorescències masculines terminals de color groc, i amb estròbils femenins llenyosos, de 6-8 esquames mucronades, pardo-verdoses de joves i brunes a la maturitat. Els cons femenins madurs són globosos, pruïnosos, amb 3-5 parells d’esquames seminíferes llenyoses i peltades, amb apòfisis dorsal ben marcada, i resten molt de temps tancades a l’arbre. Llavors amb ala estreta.   

ATENCIONS: No és gens exigent en quant al sòl, pot vegetar bé en terrenys pobres en nutrients, secs i calcaris. Suporta temperatures baixes, gelades i, fins i tot la sequera però no els terrenys mal drenats i els embassaments.  Creix millor en ubicacions a ple sol.

CONSELLS: Es fa servir de pantalla per frenar el vent. Suporta podes dràstiques per formar tanques de bardissa o per practicar topiària. Els cultivars més utilitzats en jardineria són ‘glauca’ i ‘Conica’.

Multiplicació per llavor però els cultivars ‘glauca’ i ‘fastigiada’ han de ser per empelt.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Cupressus és el nom llatí que rebien els xiprers, que segurament deriva de “Cyprus” Chipre, on hi ha xiprers nadius que creixen silvestres.
L’epítet específic arizonica és un epítet geogràfic que fa referència a la seua localització a l’Estat d’Arizona. 
La fusta és de gra fi i color clar, emprada en fusteria i com combustible. També en la construcció, doncs la fusta és resistent a la putrefacció.
El pol·len d’aquest arbre és responsable de al·lèrgies respiratòries a finals de l’hivern i principi de la primavera.
Cupressus arizonica fou descrita per Edward Lee Greene i publicada al Bulletin of the Torrey Botanical Club 9(5): 64–65. 1882

Família Cupressaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...