dimarts, 21 de gener del 2014

Arbre del foc




Castellà : Árbol de la llama. Árbol de fuego. Braquiquito rojo. Portuguès: Árvore-de-fogo-de-Illawarra. Anglès: Illawarra Flame Tree.

NOM CIENTÍFIC: Brachychiton acerifolius (A. Cunn.) F. J. Muell.

SINÒNIMS:  Sterculia acerifolia A.Cunn. ex G.Don.

DESCRIPCIÓ: Petit arbre de creixement ràpid, de fins 12 metres d’alçada (40 m al seu lloc d’origen), procedent d’Austràlia, de capçada piramidal sostinguda per un tronc recte d’escorça llisa ce color gris verdós. Les fulles que mesuren entre 15 i 20 cm, són caduques, lobulades, amb (3) 5-7 lòbuls oblongo- lanceolats, glabres. Les flors, en raïms axil·lars, són petites, d’un centímetre de diàmetre, acampanades, amb cinc lòbuls, de color vermell brillat, que apareixen de forma espectacular a l’arbre quan encara no té fulles. Floreix en maig i juny.  Fruit sec, de color marró fosc,  que s'obri per una sola fissura longitudinal (fol·licle) d’uns 10 cm, deixant veure les llavors grogues, semblants al panís, però cobertes de pèls.

ATENCIONS: Resisteix bé el fred si no és massa intens, pel que s’adapta bé al territoris temperats.  Cal regar per evitar que passe llargues temporades sense aigua però, per aconseguir una bona floració, cal regar poc a la primavera. No requereix poda.
 
CONSELLS: Com arbre de jardí aïllat lluirà l’elegància del seu port piramidal i l’abundant floració. És molt utilitzat en alineacions de carrer
Multiplicació per llavors

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Brachychiton deriva del grec  βραχύς , brachys”, curt, i “χιτών , chiton”, túnica, fent referència al fet que les seves llavors estan cobertes per una capa de curts pèls. L’epítet específic acerifolius deriva de “acer”, que significa auró, i “folium” fulla, és a dir, amb fulles d’auró.
Tarda alguns anys en florir, i només perd la fulla els anys que floreix, de manera total o parcial, per la qual cosa a vegades es pot veure un arbre la meitat vermell, en flor, i l’altra meitat verd, amb fulla.
Cal prendre precaucions amb les llavors, car els pèls que les recobreixen són molt irritants i s’inhalen amb facilitat.
Brachychiton acerifolius  va ser descrita per A.Cunn. ex F.Muell. i publicada en The Gardeners Dictionary... a la quarta edició de 1754

Família Sterculiaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...