dilluns, 9 de desembre del 2013

Bignònia rosa, Trepadora del natal



Pèrgola dels Jardins del Real (Vivers) de València

Castellà: Bignonia rosada, Arbusto de Pandora, Trompetas. francès: Bignone rose. Anglès: Port St Johns Creeper, Port St Johns-klimop, Pink Trumpet Vine. Zimbabwe Creeper. Alemany: Trompetenwein. Neerlandès: Roze Trompetklimmer.

NOM CIENTÍFIC: Podranea ricasoliana (Tanfani) Sprague;

SINÒNIMS:  Tecoma ricasoliana Tanfani;

DESCRIPCIÓ: Arbust enfiladís, procedent d’Àfrica del Sud, amb tiges lignificades i sense circells, de creixement ràpid, que s’arquegen, i que pot arribar als 10 metres d’alçada si no es controla. Les fulles són oposades, imparipinnades, amb 5-11 folíols de lanceolats a el·líptics, de marge dentat, base cuneada, asimètrica de vegades,  i llargament acuminat, de color verd fosc brillant. Les flors són grans (fins més de set cm), de color rosa amb nervis porpra, formen com una acabada en un llavi superior dividit en dos lòbuls, i un inferior amb tres lòbuls. Androceu amb dos estams llargs i dos curts. Apareixen en amples panícules terminals multiflores, situades a l’extrem dels nous brots, durant l’estiu i la tardor. Fruit  en càpsula amb llavors alades. 

ATENCIONS: No és exigent per al sòl, sempre que siga ric i ben drenat. Li agrada una ubicació al sol o mitja ombra. És sensible a les gelades i no suporta temperatures per davall de -5o C. Una vegada ben arrelada tolera les altes temperatures, el vent i períodes de sequera. Cal però regar moderada i regularment a l’estiu, i escassament a l’hivern.

CONSELLS: El creixement ràpid, la lleugeresa de la planta i la espectacular floració, la fan indicada per les pèrgoles o per a cobrir murs però necessita tutors o emparrat per sostenir-se.
Cada tres o quatre anys cal aplicar una poda forta, però una poda anual a l’hivern o principi de la primavera, afavorirà la floració.
En clima temperat pot fer vàries florides i estarà sempre verda però en llocs més freds es comporta com caducifòlia. Si l’hivern és molt fred pot gelar-se però tornarà a brotar de soca-rel a la primavera.

Multiplicació per esqueix, capficament o llavors

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom genèric  Podranea és un anagrama de Pandorea, un gènere australià estretament relacionat.
L’epítet específic ricasoliana és en honor al botànic i polític italià Vincenzo Ricasoli (1814-1891)
La varietat ‘Contessa Sara’ és la més difosa.
No està clar l’origen real d’aquesta planta. Tots els llocs on es troba, a la costa oriental d’Àfrica, són llocs freqüentats pels traficants d’esclaus molt abans de 1600, el que fa pensar que potser no siga autòctona d’Àfrica sinó portada pels traficants.  

Família Bignoniaceae

4 comentaris:

  1. Les enfiladisses sempre queden molt decoratives, aquesta és molt bonica, no he tingut mai aquesta espècie i pel que comentes podria tenir ja que resisteix bé el sol. Vaig a prendre nota!
    Una abraçada Manel

    ResponElimina
  2. Nice..please what language is that? It is very similar to Portuguese and Spanish and I like it a lot..let me know, thanks!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És el català, una llengua romànica sorgida de l'evolució local i peculiar del llatí vulgar. És parlada per més d'onze milions de persones a Catalunya, al País Valencià, les Illes Balears i Andorra. Els primers testimonis de català escrit són del segle IX, i la seva literatura es desenvolupa amb autors com ara Ramon Llull (s. XIII - s. XIV), Ausiàs March i Joanot Martorell (s. XV).

      Elimina
  3. It is also spoken in Northern Catalonia ( south of France) where it was actually born... Spain and France do as much as they can to destroy it...

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...