diumenge, 11 de març del 2012

Au del paradís. Estrelitzia.


Castellà: Ave del paraiso. Estrilicia. Flor de la grúa. Portuguès: Ave do paraíso. Francès: Oiseau du paradis. Anglès: Bird of Paradise, Crane Flower . Alemany: Paradiesvogelblume. Holandès: Paradijsvogelbloem.

NOM CIENTÍFIC: Strelitzia reginae Banks ex Aiton

DESCRIPCIÓ: És una herba monocotiledònia de gran alçada d’origen sud-africà que es cultiva als jardins de regions tropicals i subtropicals per l’espectacularitat i bellesa de les seues flors. Forma una mata alta, de més de metre i mig, amb fulles de llarg pecíol (fins un metre) i limbe ovalat de entre 30-50 cm amb nervi central patent. Les flors estan formades per tres tèpals lliures i iguals de color taronja brillant, i altres tres tèpals desiguals de color porpra-blau, dos dels quals units, en forma de fletxa, rodegen l’estil. Tot el conjunt floral està protegit per grans bràctees que es col·loquen en perpendicular a la tija que les suporta, donant així l’aparença d’un cap d’ocell . El fruit és una càpsula que s’obri per tres valves.

ATENCIONS: S’adapta be a tot tipus de sòl amb la condició de que siga ric en nutrients.  Li agrada la llum del sol sense la qual no floreix. De març en avant requereix regs freqüents i adob per a fer vàries florides a l’any però és molt sensible al fred i no suporta les gelades.  

CONSELLS: És important que el substrat estiga ben drenat per evitar que es podrisquen les arrels, i deixar que el sòl estiga sec abans de tornar a regar. És propaga per divisió, separant els fillols amb el rizoma, o per llavors posant-les a remulla en aigua temperada un parell de dies. Tarda de tres a cinc anys a fer flors.

Au del paradís del Jardí de Vivers de València
SABIES QUE… El nom científic d’aquesta planta està dedicat a l’esposa del rei Jorge III d’Anglaterra, la reina Carlota, aficionada a la botànica. El nom de l’espècie, reginae, ve del llatí i significa “de la reina”i el del gènere, Strelitzia, el del lloc de naixement de la reina Carlota, Mecklenburg-Strelitz.
L’espècie fou introduïda a Europa pels anglesos en 1773, quan la portaren junt a altres espècies per a plantar-les al Jardí Botànic Reial de Kew, a 10 km de Londres.
Els pol·linitzadors han de recolzar-se sobre les anteres per tal de libar el nèctar i, així, s’impregnen de pol·len que transportaran a altres flors.

Famíla Strelitziaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...