dijous, 10 de maig del 2018

Gazània



Castellà: Gazania. Portuguès: Gazània. Francès: Gazanie. Anglès: Treasure-flower. Alemany: Gazanie. Mittagsgold. Neerlandès: Middaggoud. Grec: Γαζάνια. Καζάνια. Xinès: 勋章菊

NOM CIENTÍFIC: Gazania rigens (L.) Gaertn.   

SINÒNIMS: Gorteria rigens L.

DESCRIPCIÓ: Herba vivaç, procedent del sud d’Àfrica, que fa una petita mata de poc més d’un pam d’alçada, amb fulles lanceolades o obovades, amb l’anvers glabre i el revers tomentós o totalment cobertes de pilositat que les fa blanquinoses. Les flors apareixen en capítols de 4-5 cm de diàmetre amb lígules grogues o de color taronja amb una taca obscura a la base, i al disc central flors tubulars també de color groc. Els capítols s’obrin durant el dia i es tanquen a la nit. El capítol està embolcallat per dues o tres files de bràctees soldades a la base amb el àpex en punta. Floreix a l’estiu, entre juny i agost. Fruit en aqueni de color marró tot cobert per llargs pèls.


Hi ha diverses varietats com Gazania rigens var. uniflora (L.f.) Roessler amb els capítols més menuts i lígules grogues, i la var. leucolaena totalment coberta de toment blanquinós, a més de diversos híbrids.  

ATENCIONS: Suporta els sòls pobres i secs en llocs assolellats i ben drenats. Necessita sol per a tindre una floració espectacular. Tolera gelades si no són intenses ni prolongades i les altes temperatures.

CONSELLS: S’empra com entapissant, per fer bordures, massissos o en tests, per les seues flors grans i cridaneres, de color groc o taronja. Cal anar eliminant les flors seques i les fulles marcides per estimular la floració contínua.

Multiplicació per llavor a finals de l’hivern o principis de primavera germinaran en una o dues setmanes. Per esqueix a la tardor, però el més emprat és per divisió de mata.

Plagues i malalties: Pot ser atacada per mosca blanca i trips, o patir malalties provocades per fongs en ambients amb excés d’humitat.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Gazania és en honor de Teodor Gaza (1398-1475), humanista grec traductor de les obres d'Aristòtil i Teofrast del grec al llatí. L’epítet específic rigens deriva del llatí “rigens” rígid, probablement en referència als pèls rígids que cobreixen el fruit.        
Gazania rigens va ser descrita per Joseph Gaertner i publicada en De Fructibus et Seminibus Plantarum. . . . 2: 451. 1791.

Família Compositae (Asteraceae)

2 comentaris:

  1. Les Gazanies son una molt bona aposta per un jardí mediterrani, com el meu, jo les tinc sempre, guardo les llavors y a mida que es fan velles en torno a posar-hi.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  2. Preciosas, las Gazanias son una de mis plantas favoritas. Ese porte rastrero y esas flores grandes son espectaculares Manuel.
    Cuando les limpio la base y quito sus flores marchitas siempre dejo algunas secas ya que se resiembran ellas solas con muchísima facilidad. Una buena entrada y muy buena explicación.
    Un abrazo Mnauel

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...