dijous, 3 de març del 2016

Berbena de nucs florits


Castellà: Alfombra turca. Verbenilla de césped. Bella alfombra. Francès: Verveine Nodiflore. Phyla à fleurs nodales. Anglès: Frog fruit, Sawtooth fogfruit, Turkey tangle

NOM CIENTÍFIC: Phyla nodiflora (L.) Greene

SINÒNIMS: Lippia repens (Bertol.) Spreng.

DESCRIPCIÓ: Planta perenne, procedent d’Amèrica del Sud i els EE.UU, amb tiges rastreres que trauen arrels pels nusos. Pot assolir una alçada de 15-20 cm, però fins 90 cm de llarg. Les fulles són simples, oposades, espatulades, obovades o el·líptiques, un xic carnoses i pubescents, amb el marge serrat a la meitat superior. Les flors apareixen a l’àpex de peduncles molt més llargs que les curtes espigues apicals, són blanques amb el centre groc o porpra. Calze tubulós amb quatre dents que arriben quasi a la base. Corol·la zigomorfa de 2 mm. formada per un tub curt i bilabiat. Fruit en núcula embolcallada pel calze.


ATENCIONS: Suporta pitjor l’excés d’aigua que la sequera però, en general, requereix sòls humits amb curts períodes de sequera. Als hiverns freds es manté latent i rebrota en primavera. Vegeta bé en sòls àcids i bàsics, fins i tot amb drenatge deficient. Ubicació en sol o ombra parcial. No té especials requeriments nutricionals perquè és una planta de sòls pobres. Tot i el que hem dit, amb sol, bon reg i nutrients es cria més verda i atapeïda, i amb més flors, pel contrari amb ombra parcial, sòl pobre i poc reg creixerà cendrosa, més clara, amb tiges endurides i amb menys flor.


CONSELLS: En jardineria s’empra com planta cobertora del sòl formant grans taques, entre pedres o penjant en cistelles. També pot substituir a la gespa en llocs poc trepitjats. També s’empra per fixar el sòl en talussos. Floreix a la primavera fins a la tardor i atrau a moltes papallones i abelles.

Multiplicació: Per divisió d’arrels o d’esqueixos es propaga amb facilitat, doncs genera arrels als nusos. També per llavor. En alguns llocs es considera una mala herba per al jardí.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Phyla deriva del grec "phylon φυλον" tribu, segurament en al·lusió a les flors que surten agrupades en cabets molt juntes. L’epítet específic ve de "nodus" nus, entroncament, i "flos, floris" flor, és a dir amb flors articulades, per la forma en que s’articulen les flors a l’espiga.


Família Verbenaceae

2 comentaris:

  1. Aquesta la tinc al meu jardí com "lipia" el que no sabia es que es deia berbena de nucs florits!!
    Es molt petitona pero s'escampa per tot arreu, com es veu a les fotos tan maques que has fet, Manel.
    Un petonet.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...