dilluns, 2 de desembre del 2013

Cua de gat. Espina de lluç




Castellà:  Cola de quetzal. Helecho serrucho. Anglès: Tuber ladder fern. Erect sword fern. Fish-bone fern

NOM CIENTÍFIC: Nephrolepis cordifolia (L.) C. Presl 

SINÒNIMS:  Aspidium cordifolium (L.) Sw;  Cordifolium Polypodium L;

DESCRIPCIÓ: És una falguera procedent d’Austràlia i Àsia amb frondes erectes molt dividides que surten directament del rizoma, poden arribar a superar els 75 cm de llargària, i tenen nerviació pinnada. Les frondes més velles tenen els sorus de les espores a la part inferior.  Les aurícules bassals de les pinnes, que són sèssils, abracen el raquis, el que serveix per diferenciar la Nephrolepis Cordifolia de la Nephrolepis exaltata a la que s’assembla molt, les dos falgueres més cultivades a tot el món. (ací podeu veure les diferències)

ATENCIONS: Per la seua gran adaptabilitat és la falguera que més es conrea en contenidor, doncs és, junt N. exaltata,  la més popular per a interior. Necessita ambients lluminosos però no a ple sol i ambient humit, tot i que no és tan exigent amb el reg com altres falgueres. A l’exterior prefereix ombra parcial. És sensible a les gelades que cremaran la part externa de la planta però tornarà a brotar a la primavera.  

CONSELLS: Les falgueres, sense flors, tenen un gran poder decoratiu, especialment en aquells llocs on altres plantes no poden viure. Cal fer, però, algunes coses per mantindre la humitat necessària.  En contenidor cal regar per immersió, és a dir, col·locant el test sobre un plat amb aigua durant una estona, i ruixar les frondes si l’ambient és sec.
Aquestes falgueres d’espasa són perfectes per a penjar en una cistella o situar-les sobre un pedestal de manera que les frondes exteriors pengen.

Multiplicació per divisió del rizoma a l’estiu o principis de la tardor. També es pot fer espolsant les espores en un lloc humit però és molt més difícil. 

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  El nom genèric Nephrolepis deriva del grec “nephros” que significa ronyó, i “lepis” que significa escata, és a dir, escata en forma de ronyó, per la forma reniforme del indusi que cobreix els esporangis. L’epítet específic cordifolia ve del llatí “cordium” que significa cor, i “folium” que significa fulla, per la forma cordada que tenen les aurícules bassals de les pinnes.
En climes temperats i humits creix als racons de parets o, com epífita, sobre troncs d’arbres com mèlia (Melia azedarach) o vàries espècies de palmeres.
A Nova Zelanda i Florida (Estats Units) és considerada una planta exòtica invasiva i ha de ser eradicada per llei.

Família Nephrolepidaceae (Lomariopsidaceae, Davalliaceae)

2 comentaris:

  1. M'agraden les falgueres, però no és una planta adequada per al clima que m'envolta, sec i molt calorós a l'estiu, una pena perquè són molt decoratives.
    Molt completa tota la informació i aquestes fotos de prop t'han quedat fantàstiques.
    Un petó, Manel.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...