divendres, 22 de novembre del 2013

Justícia




Castellà: Justicia de la India. Adatoda. Anglès: Malabar nut. Adulsa. Adhatoda. Vasa. Vasaka. Alemany: Indische Lungenkraut. Neerlandès: Malabarnoot

NOM CIENTÍFIC: Justicia adhatoda L.

SINÒNIMS:  Adhatoda zeylanica Medik.

DESCRIPCIÓ: Arbust perennifoli,originari d’Àsia, amb tiges ascendents, erectes, que poden superar els 2,5 metres d’alçada. Fulles oposades, lanceolades, de 10-15 cm de llargària amb curt pecíol, de marge enter i color verd lluent. Les flors, en inflorescències en espigues terminals, són bilabiades, amb la corol·la de color blanc amb línies porpra que formen una malla d’arabesc al llavi inferior. Estan protegides per bràctees el·líptiques semblants a les flors de l’acant (Acanthus mollis) doncs pertany a la mateixa família. Cinc sèpals lanceolats. Androceu amb dos estams. Gineceu amb estil de més de 20mm. Generalment floreix a la primavera, tot i que pot florir ocasionalment en altres períodes. Fruit  en càpsula que conté entre quatre i sis llavors.

ATENCIONS: Gaudeixen del sol però han d’estar en llocs protegits dels rajos directes del ple sol de l’estiu, per evitar que creme les fulles. No és exigent amb el sòl i s’adapta perfectament a qualsevol terreny, sempre que estiga ben drenat. Als mesos de calor necessita reg moderat que disminuirà la resta de l’any.

CONSELLS: S’empra com exemplar aïllat o en petits grups, combinant amb altres plantes. També s’utilitza com pantalla per separar espais.
És de creixement ràpid pel que cal una poda, després de la floració, per mantenir l’arbust amb mides i forma adequada per quan torne a créixer la temporada següent.
Multiplicació per esqueix és fàcil, doncs arrelen sense problemes a la primavera i la tardor.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  El nom genèric Justicia el va posar Linné en honor del jardiner escossés James Justice (1698–1763), autor d’un llibre sobre jardineria de gran èxit.
L’epítet específic adhatoda és la forma llatinitzada del nom natiu de l’Índia  d’aquesta planta “adathodai”, formada per “ada” que significa cabra, i “thodai" que significa no tocar, és a dir, que les cabres no la toquen.
Els alcaloides que contenen les fulles han fet que siga una planta usada tradicionalment en medicina popular a la Índia i Pakistan com broncodilatadora i mucolítica per mitigar l’efecte de l’asma, els refredats i la tos.
És la flor que representa la província pakistaní del Panjab.
Justicia adhatoda fou descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum 1: 15. 1753.

Família Acanthaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...