dilluns, 4 de novembre del 2013

Casuarina de cua de cavall




Castellà: Casuarina. Pino australiano. Francès: Pin d'Australie. Anglès: Australian Pine. River Sheoak. Grec: Βοϊδόξυλο. Κασοναρίνα.  

NOM CIENTÍFIC: Casuarina equisetifolia L.

SINÒNIMS: Casuarina excelsa Dehnh.

DESCRIPCIÓ: Arbre, procedent d’Austràlia i del sud-est d’Àsia, que pot arribar als 30-35 metres d’alçada. Copa piramidal, esvelta però irregular, sobre un tronc recte d’escorça aspra i fissurada. Pot confondre’s amb un pi però les aparents fulles aciculars són en realitat petites branques que realitzen la fotosíntesi. Les vertaderes fulles són minúscules esquames, i estan situades als nusos d’aquestes branquetes, que prenen així l’aspecte dels equisets o cua de cavall. És un arbre monoic, amb flors unisexuals diminutes i sense valor ornamental. Les femenines formen una mena de petita pinya globosa amb una petita sàmara cadascuna.

ATENCIONS: Suporta la proximitat del mar i els sòls pobres, salins i calcaris. És un arbre ideal per als sòls pobres i secs, doncs suporta bé la sequera. Prefereixen climes càlids i ubicacions assolellades però també suporten temperatures de -7oC. 

CONSELLS: Per ser un arbre de gran port cal plantar-lo en jardins amb suficient espai. És de creixement ràpid. Plantat en solitari lluirà la seua silueta sempre verda, però també en alineacions o com tallavents.
Multiplicació per llavor sense cap tractament previ, doncs la germinació és alta durant 1-2 anys.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Casuarina fa referència al casuari d’Austràlia, l’au corredora amb plomatge semblant al fullatge de les espècies d’aquest gènere.
L’epítet específic equisetifolia deriva del nom del gènere Equisetum i “folia”, que significa fulla, pel paregut del que pareixen les fulles, dividides en septes, amb l’equiset.
La fusta és dura i bona per a la construcció, i és bon combustible.

Família Casuarinaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...