dissabte, 30 de març del 2013

Gineri. Plomes. Plomall de la pampa.



Gineris del Jardí de Vivers de València
Castellà: Cortadera. Yerba de las Pampas. Carrizo de las Pampas. Francès: Herbe de la pampa, Herbe des pampas. Anglès: Jubata grass, Pampasgras, Purple pampas

NOM CIENTÍFIC:  Cortaderia selloana (Schultes et Schultes fil.) Asch.
 
SINÒNIMS:  Cortaderia argentea (Nees) Stapf;  Gynerium argenteum

DESCRIPCIÓ:  Gramínia de gran alçada (fins 4 metres d’alçada), procedent d’Amèrica del Sud (sud de Brasil i Argentina), amb fulles estretes i fines que pengen, de fins tres metres de llargada, amb nervi central molt marcat i marge serrat i aspre. És una planta dioica, és dir, que hi ha peus amb flors masculines i peus amb flors femenines però ambdós presenten les flors en grans inflorescències a l’àpex de tiges floríferes erectes, de color groguenc o rosat, paregudes a grans plomalls molt decoratius, però que espolsen gran quantitat de llavors que el vent dispersa a quilòmetres de distància, el que hi fa potencialment invasora d’espais naturals propicis pel seu desenvolupament. Floreix de setembre a octubre

ATENCIONS: No té preferència edàfica, tot i que va millor al sòls sorrencs. Vegeta millor als llocs humits, pel que en la natura busca les vores dels rius, però amb bon drenatge. Prefereix les zones càlides i assolellades, tot i que també creix en ombra parcial, però no suporta bé les gelades.

CONSELLS:  No és aconsellable per jardins petits, doncs és de creixement molt ràpid i forma poblacions molt denses que poden impedir la presència d’altres plantes.  Normalment s’ubica sobre la gespa, aïllada o en grup. Si la situem sobre un fons arbustiu obscur s’accentuarà la seua bellesa.  
La gran producció de pol·len de les seues flors tampoc l’aconsellen per a les persones al·lèrgiques.
Admet podes fortes en primavera tallant les fulles i les tiges floríferes a l’altura de mig metre aproximadament i, a l’estiu, sortiran amb força les tiges floríferes.  
Multiplicació: les llavors germinen amb molta facilitat

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Cortaderia deriva del castellà “cortar” perquè el marge de les fulles, fi i serrat, talla com una navalla.
L’epítet específic  selloana és en honor al naturalista alemany Friedrich Sellow (1789-1831), un dels primers exploradors científics de la flora brasilera.
El nom argentí de “cortadera” és degut a que les fulles, fines i de marge serrat, tallen com un ganivet.
Introduïda a Europa en 1848, ha estat utilitzada freqüentment per fixar talussos, com a planta ornamental als jardins i, els plomalls a les floristeries,  i també per alimentar ocells.
El Reial Decret 1628/2011, de 14 de novembre ha introduït el gineri al Catálogo Español de Especies Exóticas Invasoras que  prohibeix la seua introducció al medi natural, possessió, transport, tràfic i comerç, pel potencial colonitzador i per ser una greu amenaça per les espècies autòctones.

Família Gramineae (Poaceae)

1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...