dilluns, 11 de març del 2013

Pitòspor



Pitòspors retallats del Jardí dee Vivers de València

Occità: Pitospòr . Castellà: Pitósporo japonés. Azahar de la China. Italià: Fitosforo . Pittosporo cinese . Francès: Pittospore du Japon, Pittospore de Chine. Anglès: Japanese pittosporum. Japanese mock-orange. Japanese cheesewood. Alemany: Chinesische Klebsame. Neerlandès: Kleefzaad.

NOM CIENTÍFIC:  Pittosporum tobira (Thunb.) W.T. Aiton

SINÒNIMS:  Euonymus tobira Thunb.

DESCRIPCIÓ: Arbust que pot arribar als 5 metres d’alçada i prendre forma d’arbre, de procedència xino-japonesa, amb fulles perennes agrupades als extrems de les branques, espatulades en forma de cullera, amb l’àpex arrodonit i escotat, de consistència coriàcia i un nervi ben marcat a l’anvers, de color verd brillant i el marge enter. Les flors, en cimes corimbiformes, són groguenques o blanques, aromàtiques, amb olor a tarongina; cinc sèpals iguals, cinc pètals ovats-lanceolats blanc o groguencs; cinc estams llargs en les masculines i més curts i gruixuts en les flors femenines. Fruit  en càpsula ovoide amb tres valves que s’obrin mostrant les llavors vermelloses amb una substància viscosa.
Floració exuberant de pitòspor en forma d'arbre (Jardí de Montfort, València)
ATENCIONS: Són plantes de fàcil cultiu. Prefereix ubicacions lluminoses i llocs càlids però vegeta bé a l’ombra si el clima no és massa fred. No és gens exigent en quant al sòl, i s’adapta a terrenys pobres a condició de que siguen sols i estiguen ben drenats, doncs l’excés d’humitat acaba podrint les arrels. No necessita mols regs però cal regar més d’abril a setembre.

CONSELLS: S’empren sovint per construir tanques, bardisses i grups arbustius per la sorprenent capacitat de reacció a la poda, car pot sotmetre’s  a podes extremes i freqüents sense por a perjudicar-lo perquè mantindrà sempre una bona densitat si es retalla amb regularitat, preferentment en abril i maig. També s’utilitza amb èxit per defensar el jardins exposats al vent del mar.
La facilitat i rapidesa en la regeneració fan d’aquesta una planta ideal per a la topiària, per retallar arbrets, piràmides, cons, etc.

Multiplicació per llavor o per esqueix

SABIES QUE… El nom del gènere Pittospurum deriva del grec i significa llavors apegaloses, i el nom específic tobira és el nom de la planta en Japó.
Hi ha nombroses varietats adaptades a la demanda de jardins grans i petits i inclús varietat nanes per cultivar en contenidor
És una planta molt resistent a la contaminació de les grans ciutats.

Família Pittosporaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...