dilluns, 24 de setembre del 2012

Xicarandana. Xicranda




Castellà: Jacaranda. Jacarandá. Tarco. Gualanday. Portuguès: Jacarandá-mimoso. Francès: Flamboyant bleu. Italià: Jacaranda Blu. Anglès: Blue Jacaranda, Black Poui. Alemany: Palisanderholzbaum.

NOM CIENTÍFIC: Jacaranda mimosifolia D.Don

SINÒNIMS: Jacaranda acutifolia Humb. & Bonpl.; Jacaranda ovalifolia R.Br.

DESCRIPCIÓ: Arbre de fins 20 metres d’alçada, procedent d’Amèrica del Sud (Brasil i Argentina principalment), amb la copa de 4 a 6 metres d’amplada poc densa, pel que fa una ombra de mitjana intensitat. Les fulles són grans, entre 30 i 50 cm, compostes, bipinnades, molt dividides i de color verd clar. Les nombroses flors de color blau violaci, i molt perfumades, començaran a eixir abans que les fulles, i continuaran des de maig fins la tardor. Surten en raïms erectes les flors tubulars acabats en cinc lòbuls desiguals. Hi ha una floració a la primavera i, de vegades, una segona floració a finals de l’estiu. Els fruits són unes càpsules planes dehiscents, en forma de postisses, de color bru obscur que s’empren en floristeries com ornamentals. A l’hivern perd les fulles i queden els fruits. 

 ATENCIONS: És molt sensible al fred en temperatures inferiors a -10C. Els exemplar joves no suporten els 0 0C, doncs moren. En llocs assolellats ofereix floracions abundants. Prefereix el sòl humit, doncs el sòl sec limita el creixement, i ben drenat. No té, però, preferències edàfiques i vegeta be sobre qualsevol tipus de sòl, excepte els salins.

CONSELLS: L’ample ramatge és trencadís, pel que cal tindre precaució amb vents de mitjana i forta intensitat.

La bellesa de les flors el fa ideal per a la jardineria en parcs i jardins urbans, carrers i alineacions, aïllats o en grups.
També cal tindre en compte que les flors , al caure, formen un tapís al voltant de l’arbre que l’impregna del seu delicat perfum però en alguns casos pot ser molest.

SABIES QUE… el nom del gènere Jacaranda  ve del guaraní “Jacarandà” que significa fragant, en al·lusió al delicat perfum que desprenen les flors. L’epítet específic mimosifolia fa referència a la forma de les fulles, semblants a les de la mimosa.
L’extracte de fulles de xicarandana te propietats bactericides i, a més, tenen la propietat d’atrapar la contaminació de l’aire. 

La fusta és bona per fusteria d’interiors i ebenisteria 
però no s’utilitza en construcció perquè és una de les fustes preferides per les termites.
Pretòria, la capital de Sud-àfrica, és coneguda com la ciutat de Jacaranda o Jakarandastad, per la gran quantitat d’arbres que tinyen la ciutat  de blau en primavera.

Una llegenda guaraní diu que Pilar, la filla d’un cavaller espanyol, s’enamorà d’un jove guaraní, Mbareté, i van decidir escapar-se per l’oposició de les famílies al seu amor. El cavaller els va perseguir i, quan els va trobar, va disparar al jove indígena però la jove es va interposar i va caure morta pel tret de son pare. Aquest, enfurit, va matar també al guaraní. Al sendemà el remordiment el va fer tornar al lloc on havia comés el crim i només va trobar un bell arbre, la xicranda. Mbareté s’havia convertit en el tronc i Pilar en les flors.

Família Bignoniaceae


Subscriu-t’hi al canal Menuda Natura de YouTube en https://www.youtube.com/channel/UCpDRmib7EGEngZGMHaCc52A


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...