divendres, 2 de febrer del 2018

Kikuiu


Castellà: Kikuyo. Grama gruesa. Francès: Kikuyu. Anglès: Kikuyu grass. Neerlandès: Kikuyu-gras. Xinès: pu di lang wei cao.  

NOM CIENTÍFIC: Pennisetum clandestinum Hochst. ex Chiov.

SINÒNIMS: Cenchrus clandestinus (Hochst. ex Chiov.) Morrone

DESCRIPCIÓ: Gramínia rizomatosa i estolonífera de ràpid creixement, procedent d’Àfrica Oriental, amb fulles d'uns 10-15 centímetres de llarg, de bonic color verd i textura suau. Flors masculines amb grans anteres en forma de “X” al final de llargs filaments; les femenines molt més curtes amb estigmes plomosos. Pot confondre’s amb el gram americà (Stenotaphrum secundatum) però aquest és més bast i la inflorescència molt diferent.

ATENCIONS: Tolera tot tipus de sòls però prefereix els solts i ben drenats. Suporta la sequera, és resistent al trepig i al pasturatge, a causa de la seua forta xarxa d'arrels que fàcilment crea renovades tiges aèries, inclús els ambients salins. Tolera bé les altes temperatures però amb el fred es fa groc i roman latent fins a l'arribada de la primavera. Requereix sol i no prospera en llocs ombrius.

CONSELLS: En jardineria s’empra per fer la gespa que des de fa temps no falta en cap jardí.

Multiplicació: Per divisió de rizomes, estolons i per llavor.


Plagues i malalties: No és massa sensible a plagues ni malalties

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom genèric Pennisetum deriva del llatí “penna” ploma, i “seta” cerra, pèl rígid, en al·lusió a la inflorescència que presenta cerres plomoses. El nom específic clandestinum és un epítet llatí que significa ocult, per les seues flors ocultes i difícils de veure. El nom comú de “kikuyu” es deu al fet que procedeix de la regió que habita la tribu kikuyu de Kenya.

Pennisetum clandestinum va ser descrit per Hochst. ex Chiov. i publicat en Annuario del Reale Istituto Botanico di Roma 8(1): 41, pl. 5, f. 2. 1903.

Família Gramineae (Poaceae)

1 comentari:

  1. Curiosa aquesta gespa, jo tinc el gram americà del que parles, però davant la sequera que cada vegada es més acusada, ho anirem substituint per altres plantes alternatives, tot i que el gram es força resistent.
    Molt interesant sempre tot el que publiques, Manel.
    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...