dimarts, 20 de febrer del 2018

Cactus de tres cantells


Castellà: Aloe tigre. Pecho de perdiz. Francès: Aloe panaché, Aloe perroquet, Bec de perroquet, Gorge de perdrix. Alemany: Tiger-Aloe.

NOM CIENTÍFIC: Aloe variegata L.

SINÒNIMS: Aloe ausana Dinter  

DESCRIPCIÓ: Planta sense tija, procedent del Cap de Sud-Àfrica, i mesura un pam d’ample, amb fulles carnoses triangulars, lanceolades, amb secció transversal en forma de V, de 10-15 cm, de color verd blavós amb bandes discontínues o petites taques blanques alineades. Inflorescència de poc més d’un pam d’alçada amb raïms de 20-30 flors tubulars rosades o vermelloses a finals d’hivern i primavera. Fruit en càpsula amb llavors alades.

ATENCIONS: Suporta les gelades si són dèbils i de curta durada. Necessita molt bona il·luminació però millor que no estigui a ple sol. Requereix poc reg en estiu i menys a l’hivern, en sòls ben drenat perquè l’excés d’humitat podreix les arrels.

CONSELLS: És una planta ideal per a rocalles i jardins de cactus però també és bona planta per interiors lluminosos cultivada en test

Multiplicació per llavor o millor i més ràpid pels fillols que emet des de l’arrel o a l’axil·la de les fulles. A falta de pol·linitzadors específics d’aquesta espècie a les nostres terres, cal pol·linitzar les flors a mà, amb un pinzell de pèl fi.

Plagues i malalties: pot ser atacada per la cotxinilla cotonosa o cotonet

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Aloe és d'origen molt incert. Segons uns autors deriva del grec “άλς, άλός (als, alós)” sal, donant “άλόη, ης, ή (aloé, oés)” que designava tant la planta com el seu suc, a causa del seu sabor que recorda l'aigua del mar. D'allí va passar al llatí “ălŏē, ēs” amb la mateixa accepció que, en sentit figurat, significava també amarg. Altres autors han proposat un origen àrab “alloeh”, que significa substància amarga; però és més probablement d'origen complex a través de l'hebreu “ahal (אהל)”, sovint citat en textos bíblics. L’epítet específic variegata ve del llatí “vario” ser de diferent color, variat, motejat, pel jaspiat de les fulles.

El primer esment d'aquesta planta va ser realitzat per Simon van der Stel , el primer governador de Ciutat del Cap , en un viatge al nord en 1685. Va ser cultivat en els jardins botànics de la Companyia neerlandesa de les Índies Orientals a Ciutat del Cap el 1695 .

Aloe variegata va ser descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum 1, 321, 1753


Família Xanthorrhoeaceae (Liliaceae, Asphodelaceae)

1 comentari:

  1. Molt interesant el que expliques en l'apartat de emitologia i curiositats!!
    Els Aloes m'agraden molt.
    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...