dilluns, 27 de febrer de 2017

Muhlenbergia capillaris


Castellà: Mulenbergia caplaris. Anglès: Hairawn muhly. Gulf muhly. Pink hair grass. Cotton Candy Grass.

NOM CIENTÍFIC
Muhlenbergia capillaris (Lam.) Trin.

SINÒNIMS: Stipa capillaris Lam.; 
Trichochloa capillaris (Lam.) DC.  

DESCRIPCIÓ: Herba cespitosa perenne, procedent del sud-oest dels EEUU i part de Mèxic,   de fins 90 cm d’alçada amb fulles linears de 15-35 cm de llargues i 2-3,5 cm d’amples a la base que van fent-se més estretes segons s’acota a l’àpex, verdes durant l’estiu i van prenent una coloració semblant al coure a la tardor. Espiguetes amb 1-2 flors de color porpra-rosa que creixen de baix a dalt, amb llargs i prims pedicels, formant raïms amb aspecte plomós, donant l’aparença de núvol a sobre de l’herba. Floreix a la tardor, sobre setembre i octubre. Fruit en cariopsi allargat de color canyella. Hi ha diversos conreessis com ‘White Cloud' de flor blanca, o ‘Rosa Muhly’ de color rosa més intens.  


ATENCIONS: És una planta rústica i fàcil de conrear amb poques exigències. És resistent a la sequera, si no és prolongada, i creix bé a ple sol i en llocs ombrívols. Prefereix un sòl lleugerament àcid (pH 5,5 a 6,5) però vegeta bé en sòl calcari si està ben drenat. Suporta gelades de menys de -10oC. És útil en jardineria de baix manteniment.

CONSELLS: S’empra com a planta de cobertura o en grups per ser una planta amb una delicada bellesa. Cal una poda anual per que rebroti amb força. Atrau els insectes beneficiosos com la marieta

Multiplicació per llavor o divisió de mata. És fàcil de controlar perquè no es propaga mitjançant rizomes

Plagues i malalties: És molt resistent a plagues i malalties

Muhlenbergia capillaris del Jardí Botànic de València

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Muhlenbergia és en honor d'Henry Ernest Muhlenberg (1753-1815), un pastor luterà, botànic autodidacta, que va ser un dels primers membres de l'American Philosophical Society (APS), la primera associació científica al Nou Món, fundada per Benjamin Franklin, John Bartram, i altres. L’epítet específic capillaris deriva del llatí “capillare” com el cabell, és a dir amb òrgans prims com els cabells.

Primerament va ser descrita per Jean Baptiste Lamark i publicada amb el nom de Stipa capillaris en Tableau encyclopedique et methodique des trois règnes de la nature: Botanique 1: 158. 1791. (3 Mar 1791). Més tard, amb el nom, acceptat actualment, de Muhlenbergia capillaris, va ser publicada per Carl Bernhard von Trinius (Trin.) en De Graminibus Unifloris et Sesquifloris 191–192, 296, t. 5, f. 15. 1824.

Va ser la més votada per ser declarada com la planta de l’any en 2012 pel Garden Club of America

Família Gramineae (Poaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...