dimarts, 4 d’octubre del 2016

Ungla de gat. Bignònia groga


Castellà: Uña de gato. Uña de murciélago. Francès: Liane patate. Patte d'oiseau. Anglès: Cats claw creeper. Funnel creeper. Cat's claw trumpet

NOM CIENTÍFIC: Dolichandra unguis-cati (L.) L.G.Lohmann
SINÒNIMS: Bignonia unguis-cati L.; Macfadyena unguis-cati (L.) A.H.Gentry

DESCRIPCIÓ: Arbust enfiladís, natiu d’Amèrica del Nord i del Sud, de ràpid creixement, amb tiges lignificades primes que desenvolupen arrels aèries, a més dels circells. Les fulles són semi-persistents, és a dir, que als llocs on hi ha gelades perd les fulles i on no manté totes les seus fulles, d’un verd brillant, oposades, bifoliades, acabades en circell de tres rames ganxudes. Les flors apareixen solitàries o en petits grups de 2-3, amb la corol·la format un tub acabat en cinc lòbuls, tres que formen el llavi superior i dos el inferior, de color groc. Floreix a la primavera, i les flors duren poc. Fruit en llargues càpsules planes d’entre 20 i 40 cm de llargues per 1-1,5 cm d’amplada, amb la superfície llisa i color marró quan maduren.

ATENCIONS: Gaudeix del ple sol i s’adapta als climes secs i molt calorosos però també suporta el fred fins els -80C.


CONSELLS: En jardineria s’empra per ocultar parets o mur antiestètics. Cal anar en compte perquè és considerada una espècie invasora que pot dificultar el normal desenvolupament de les espècies autòctones.

Multiplicació: Es propaga amb molta facilitat per llavor i per esqueix.

Plagues i malalties: Aquesta espècie és resistent a les plagues i malalties habituals als jardins.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Dolichandra deriva del grec “δoλῐχός dolichόs” llarg, i de “ἀνήρ, ἀνδρός aner, andrós” mascle, és a dir, amb llargs estams (òrgans masculins). El nom del gènere del basíonim, Bignonia, és una dedicatòria del botànic Joseph Pitton de Tournefort al seu protector, el bibliotecari de Lluís XV l’Abad Jean-Paul Bignon”Bignonius” (1662-1743). I el genèric del sinònim Macfadyena  és en honor del botànic jamaicà d’origen escocès James Macfadyen (1798-1850). L’epítet específic unguis-cati ve de "unguis" ungla, i "cattus" gat, és a dir, ungla de gat.

Als seus lloc d’origen s’ha emprat en medicina popular com antídot de picades de serp, antiinflamatori i per rebaixar la febre.

Dolichandra unguis-cati  va ser descrita i publicada per Carles Linné amb el nom de Bignonia unguis-cati (Basiònim) en Species Plantarum 2: 623. 1753; i en 2008, amb el nom actualment acceptat, va ser publicada per Lucia Garcez Lohman en Nuevo Catálogo de la Flora Vascular de Venezuela 273. 2008.


Família Bignoniaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...