dimarts, 7 de juny de 2016

Espirea. Arbre nevat


Castellà: Corona de novia. Espírea. Francès: Spirée de Canton. Anglès: Reeves' Meadowsweet. Alemany: Kanton-Spierstrauch.

NOM CIENTÍFIC: Spiraea cantoniensis Lour.  
SINÒNIMS: Spiraea corymbosa Roxb.  

DESCRIPCIÓ: Arbust caducifoli o sempre verd a les zones càlides, procedent de Xina i Japó, que pot arribar als dos metres d’alçada, molt ramificat amb branquetes primes i flexibles. Les fulles són simples, de distribució alterna, amb el limbe romboïdal o lanceolat travessat per tres nervis que surten de la base, i el marge enter, excepte a la meitat apical que és dentat, de color verd. A principis de la primavera surten les inflorescències axil·lars en corimbes de petites flors de cinc pètals blancs i molts estams, que cobreixen per complet la planta. El fruit és un polifol·licle

ATENCIONS: És una planta molt rústica que reclama poca atenció. Tolera tot tipus de sòl i les gelades intenses. Prefereix l’exposició a ple sol per aconseguir una millor floració. Reg freqüent, 2-3 regs setmanals, a la primavera i l’estiu, i cada 10-14 dies a l’hivern.


CONSELLS: Es conrea als parcs i jardins com exemplars aïllats o en grups. Quan acaba la floració és aconsellable una poda per mantindré la planta frondosa i afavorir a següent floració. Tot i això, hi ha qui pensa que és una llàstima podar i llevar-li la gràcia natural de les tiges arquejades cobertes de flors blanques, com si estigués nevat.

Multiplicació: El més freqüent és utilitzar esqueixos de fusta tendra, amb hormones d’arrelament, per plantar-los a mitjan estiu en un medi molt humit

Plagues i malalties: Pot patir plagues de pugó, cotxinilla i la larva de Archips Rosana que enrotlla la fulla amb els seus fils de seda. També pot tindre oïdi o taques en les fulles produïdes per fongs.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Spiraea deriva del grec "spéira" espira, espiral retorçut, d’on surt el vocable grec "speiraira” per definir una planta que s’emprava per confeccionar guirlandes o corones, doncs les branquetes arquejades totalment cobertes de flors semblen garlandes. El nom específic cantoniensis és un epítet geogràfic que fa referència a la seua localització en Canton (Xina)

Spiraea cantoniensis va ser descrita per João de Loureiro (Lour.) i publicada en Flora Cochinchinensis 1: 322. 1790. 

Família Rosaceae

1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...