dijous, 19 de maig del 2016

Gaura


Castellà: Gaura. Portuguès: Vela-da-pradaria. Vela-esplendor. Francès: Gaura de Lindheimer. Gaura blanc. Anglès: Butterfly Gaura. Lindheimer's beeblossom, Lindheimer's clockweed. Indian feather. Alemany: Prachtkerze. Präriekerze.

NOM CIENTÍFIC: Gaura lindheimeri Engelm. & A.Gray

SINÒNIMS: Oenothera lindheimeri (Engelm. & A. Gray) W.L. Wagner & Hoch  


DESCRIPCIÓ: Herba sufruticosa, procedent del sud de Louisiana i Texas, amb tiges fines, ramificades des de la base que pot arribar al metre d’alçada, amb les fulles de distribució alterna, sèssils, de limbe lanceolat i marge poc dentat, amb pèls fins però aspres al tacte, de color verd grisos. Les flors apareixen en inflorescències en espiga; tenen el calze roig i la corol·la formada per quatre pètals blancs, de color rosa suau o rosa viu, segons la varietat; androceu de vuit estams de llarg filament i estil de la mateixa llargària dels estams acabat en estigma dividit en quatre lòbuls. Hi ha varietats que el pètals són blancs a la matinada i van fent-se de color de rosa fins que se’n va la llum. Fruit en núcula sense pèls.

ATENCIONS: És una planta rústica de fàcil manteniment. Suporta bé l’ombra parcial però a ple sol proporciona una floració prolongada des de la primavera fins la tardor. Vegeta bé en tot tipus de sòl a condició d’estar ben drenats, doncs no suporta l’embassament. Resisteix gelades moderades i viu bé en climes secs i càlids, doncs suporta períodes de sequera. 

CONSELLS: Per a que brote a la primavera amb vitalitat cal podar les tiges que ja hagen florit arran de terra. S’empra formant massissos i taques de color, en rocalles o en bordures. També pot conrear-se en contenidor. Útil en jardineria de baix manteniment

Multiplicació per divisió de mata o esqueix apical en primavera o per llavor. Cal tindre en compte que les llavors que solte la planta poden germinar al terra, és a dir, que s’auto-sembra.

Plagues i malalties: És poc sensible a plagues i malalties. El pitjor enemic de la gaura és l’excés d’humitat, que pot podrir les arrels i la base de la planta.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Gaura ve del grec “γαῦρος gauros” altiu, orgullós, majestuós. A la Campània italiana hi ha un volcà que rep el nom Gaurus Gauro, per què s’alça majestuós. 
L’epítet específic lindheimeri és en honor de Ferdinand Jacob Lindheimer, un botànic alemany que va herboritzar en Texas, per compte de la Universitat de Harvard.

En alguns casos pot comportar-se com invasora pel que cal evitar plantar-la prop d’espais naturals.

Gaura lindheimeri va ser descrita per Georg Engelmann & Asa Gray i publicada en Boston Journal of Natural History 5(2): 217–218. 1845.


Família Onagraceae

1 comentari:

  1. Aquesta planta no la conec, o si l'he vist no sé el seu nom, ara gràcies a tu ja ho sé.
    Un petó, Manel

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...