dimarts, 4 de novembre del 2014

Lli de Nova Zelanda. Formi



Phormium tenax  del Jardí del Túria de València

Castellà: Lino de Nueva Zelanda. Formio. Anglès:  New Zealand flax . Called flax. Alemany: Neuseeländer Flachs. Neerlandès: Nieuw-Zeelands Vlas. Maori: Harakeke.

Phormium tenax  var. variegatum
NOM CIENTÍFIC:  Phormium tenax J.R.Forst. & G.Forst.

SINÒNIMS:  Phormium tenax f. atropurpureum Voss

DESCRIPCIÓ:  Procedent de Nova Zelanda i l’Illa de Norfolk, és una planta herbàcia que pel seu port pot es considerar un arbust, acaule i perennifòlia que creix com una mata amb llargues fulles en roseta basal, linears i planes amb forma d’espasa , amb un potent nervi central, de color verd,  de fins dos metres. De entre les fulles surt una tija floral, molt més llarga que aquestes, amb espectaculars flors tubulars, amb els estams exserts, roges o grogues, en panícula terminal. El fruit és una càpsula triangular de color quasi negre, dehiscent, amb moltes llavors negres.
Hi ha diversos cultivars i formes, emprades en jardineria, com la Phormium tenax f. atropurpureum, de fulles rogenques, o la Phormium tenax  var. variegatum amb una ratlla groga a la fulla

ATENCIONS:  És una planta molt rústica, s’adapta a qualsevol tipus de sòl, resisteix gelades, i no és exigent amb el reg, doncs suporta sequeres i negaments, així com els vents salins provinents del mar.  Ubicació a ple sol o ombra parcial.

CONSELLS:  S’empra en contenidors per a patis interiors, o en rocalles, com exemplar solitari o en petits grups enmig de la gespa donen una sensació d’exuberant jardí exòtic. Per que resulte més ornamental  cal anar tallant les fulles seques des de la base.

Multiplicació per fillols en primavera o per divisió de mata. Per llavor amb estratificació, cobrint les llavors amb una fina capa de compost de torba que cal mantindre humit en tot moment, no mullat. La germinació és capriciosa, entre 30 i 180 dies.

Plagues i malalties: En general no pateixen malalties, si de cas poden sofrir atacs de cotxinilla.
Flors de P. tenax  var. variegatum

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Phormium  ve del grec antic i significa cistella, car amb les resistents fibres de les fulles es confeccionaven cistelles, tot i que els maoris també feien llur indumentària, cordes, xarxes, estores, etc. L’epítet específic tenax  significa tenaç, fort, per la resistència de les fibres de les fulles.
El naturalista Jacques Labillardière va recol·lectar plantes d’aquesta espècie quan els vaixells francesos van visitar l'extrem nord de la Illa Nord de Nova Zelanda en 1793.
Les fulles són tòxiques per alguns animals degut a la cucurbitacina que conté, segurament com defensa contra alguns herbívors. Aquest compost és un dels sabors més amargs per als humans. 

Al seu lloc d’origen s’ha emprat tradicionalment per aprofitar les fibres de les fulles, raó per la qual els europeus anglòfons el van assimilar al lli que utilitzaven per les fibres.  
Els maoris feien servir l’abundant  nèctar de les flors com edulcorant, i les arrels com desinfectant de ferides, per alleugerir el restrenyiment i per combatre els paràsits intestinals.  
Phormium tenax va ser descrita per Johann Reinhold Forster. & Georg Forster i publicada en Characteres Generum Plantarum [second edition] 48, t. 24, a l’any 1776

Família Xanthorrhoeaceae (Agavaceae)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...