dimecres, 13 d’agost del 2014

Guzmània




Castellà: Guzmania. Anglès: Scarlet Star. 

NOM CIENTÍFIC:  Guzmania lingulata (L.) Mez

SINÒNIMS:  Tillandsia lingulata L.

DESCRIPCIÓ:  Planta provinent dels boscs tropicals molt humits d’Amèrica Central i del Sud, fins a Perú i Bolívia. És epífita,és a dir, que viu al damunt dels arbres, que presenta una espècie de tija, formada per la base de les fulles imbricades, que pot arribar als mig metre d’altura durant la floració. Les fulles, de fins a 40 cm, tenen forma d’espasa, són planes, glabres, creixen en estrella des de la roseta basal formant un got en el centre, on emmagatzema aigua. L’escapo està format per bràctees de color taronja i roig coronat per la inflorescència simple amb flors erectes i sèssils, de pètals blancs, efímeres i difícil de veure fora del hivernacle. El fruit és una càpsula. 

ATENCIONS:  És una planta fàcil de cultivar si es rega adequadament, mantenint el receptacle central sempre amb aigua neta i fresca i on ha de afegir-se l’adob. El substrat, en canvi, a penes es regarà per a evitar que es podrisquen les arrels que tenen una funció purament de sosté, d’ancoratge de la planta. Cal evitar el sol directe, però agrada de llum abundant perquè els colors de les bràctees es conserven en tota la seua esplendor. Requereix temperatura suau i molta humitat ambient pel que és aconsellable polvoritzar aigua descalcificada sobre les fulles.


CONSELLS:  La guzmania s’utilitza en interiors, per a decorar la casa, centres comercials o edificis d’oficines. Pot confondre’s amb altres bromeliàcies de got com Nidularium innocentii, però aquesta última no desenvolupa peduncle floral i les fulles tenen el marge dentat.
Multiplicació per separació dels fillols que apareixen en la base de la planta mare. No convé separar-los fins que estiguen prou desenvolupats. 

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  El nom genèric Guzmania és en honor al farmacèutic i naturalista espanyol Anastasio Guzmán, mart a Equador en 1807, a qui també es dedica l’específic d’un ranuncle (Ranunculus guzmanii). L’epítet específic lingulata deriva del llatí "língula", un diminutiu de llengua, és a dir, petita llengua, en al·lusió a les bràctees de l’escapo floral que semblen llengües.
És una de les bromeliàcies més cultivades, amb colors marró, roig, groc o rosa
Guzmania lingulata va ser descrita per (L.) Mez  i publicada en Monographiae Phanerogamarum 9: 899. 1896.

Família Bromeliaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...