dilluns, 3 de febrer del 2014

Ligulària




Castellà: Boina de vasco. Capa de la reina. Portuguès: Pata-de-cavalo. Anglès: Leopard plant.  Alemany: Leopardenpflanze. Japonès: Tsuwabuki (石蕗).

NOM CIENTÍFIC:  Farfugium japonicum (L.) Kitam.

SINÒNIMS:   Ligularia tussilaginea (Burm.f.) Makino

DESCRIPCIÓ: Herba perenne rizomatosa, nativa dels penya-segats costers de Japó, Corea i Taiwan, sempre verda, amb tiges de fins 60 cm d’alçada a l’àpex de les quals surten fulles perennes, verdes brillants i coriàcies, grans, de 10-25 cm d’amplària, rodones o arronyonades, amb marges ondulats, que formen una mata densa. Hi ha cultivars, com Farfugium japonicum ‘aureomaculatum’, clapejat de taques grogues a les fulles, o Farfugium japonicum ’giganteum’, amb fulles de més grandària. Les fulles són el principal atractiu per a la jardineria. A la tardor i l’hivern surten raïms de flors, com les margarides amb lígules grogues, sobre llargues tiges floríferes que sobresurten per damunt del conjunt verd de les fulles. El fruit és una cípsela, un aqueni amb vil·là.

ATENCIONS: Prefereix els sòls calcaris. Aquesta planta és d’ombra o mitja ombra, doncs no resisteix el sol directe però tampoc les baixes temperatures. És molt exigent amb la humitat. Es marciran les fulles quan falte una humitat mitjana al sòl, especialment als estius calorosos.

CONSELLS: Convé ubicar-la a llocs protegits del vent que pot trenca les tiges que suporten les fulles. No té greus problemes de malalties però cal evitar els llimacs i els caragols que acudeixen per la humitat i les apetitoses fulles. Cal fer una poda de manteniment per eliminar les fulles lletges o fetes malbé
Ideal per les zones ombrívoles del jardí o de l’estany. També és una bona planta per al cultiu en contenidor.  
Multiplicació per divisió del rizoma en primavera

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Farfugium deriva del llatí “far” que significa farina, i “fugio” que vol dir fugir, desaparèixer, per la pruïna blanca dels pecíols i la tija floral que desapareix aviat.
El nom específic “japonicum” és un epítet geogràfic que indica un dels llocs d’origen: Japó.  

Família Compositae (Asteraceae)

2 comentaris:

  1. Molt bonica aquesta "boina", m'agraden aquestes fulles tan grans i rodonetes.
    Un petó, Manel.

    ResponElimina
  2. I have been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It's pretty worth enough for me.
    In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the
    net will be a lot more useful than ever before.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...