dilluns, 10 de desembre del 2012

Iocroma



Flors amb forma de trompeta d'Iocroma
Castellà: Iocroma azul. Anglès: Violet churur. Blue cestrum.

NOM CIENTÍFIC: Iochroma cyaneum (Lindley) ML Verd;

SINÒNIMS:  Iochroma tubulosum Benth. ;  Iochroma lanceolatum Miers; Habrothamnus cyaneus

Iocroma del Jardí del Riu Túria de València
DESCRIPCIÓ:  Arbust ornamental de grandària mitjana (fins 4 metres d’alçada), procedent d’Amèrica del Sud, amb tiges llargues i flexibles, ramificades des de la base. Fullatge atapeït que, segons el clima, pot ser permanent o caduc, si fa molt de fred, amb fulles peciolades alternes, el·líptiques, amb nervis marcats al limbe, i de marge enter, grans, de fins 15 cm de llargària i color verd, un poc grisos al revers, pels pèls que la cobreixen.  Les flors formen un llarg tub, en forma de trompeta, formant raïms grans i densos, penjants, que adornen la planta amb el seu color blau violaci brillant, tot i que hi ha varietats amb flors de color roig, groc, blanc o porpra. Pot tindre diverses floracions, més abundoses en primavera i tardor. El fruit és una baia de forma cònica, de color groc verdós pàl·lid i porpra a la maturitat, embolcallat pel calze persistent, que és rara en plantes cultivades, doncs la pol·linització és mitjançant colibrís especialitzats. 

ATENCIONS: Necessita sol, per la qual cosa cal ubicar-la en un lloc assolellat i càlid, però també pot vegetar bé amb ombra parcial. No suporta les gelades. Humitat constant però amb sòl ben drenat durant els mesos de més calor, i reduir el reg la resta de l’any.

CONSELLS: Les tiges són fràgils, per la qual cosa és aconsellable ubicar-les a recer del vent i col·locar un suport per mantenir-les dreçades, si més no mentre són joves i no hi ha un tronc robust per sostenir-les.  
La potent floració i ràpid creixement fa necessària una fertilització generosa per a plantes amb flor, cada dos setmanes.
Una vegada acabada la floració cal una poda de formació per a que no perda la forma d’arbust compacte i arrodonit que més l’afavoreix i produïsca una abundant floració.
S’empra com planta aïllada o en bardisses.
Multiplicació per llavor o per esqueix a l’estiu.

SABIES QUE… El nom del gènere, Iochroma,  és una paraula grega que significa "porpra", que descriu el color de les flors d'algunes espècies.
El nom de l’espècie, Cyaneum, deriva del grec "Kyanos" blau: color blau.  
Com moltes espècies de la família de les Solanàcies la Iocroma és tòxica. Pel que cal manipular-la amb cura i rentar-se bé les mans després de la poda, doncs pot causar irritació de la pell i reacció al·lèrgica.
Als llocs d’origen, les muntanyes d’Equador, s’empra en medicina popular pels alcaloides al·lucinògens que conté, igual que la Brugmansia i la Datura. Però cal assenyalar la toxicitat si s’ingereix.

Família Solanaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...