divendres, 11 de setembre del 2015

Margarida groga




Castellà: Margarita amarilla. Francès: Euryops pectiné. Italià: Margherita gialla. Anglès: Yellow Bush Daisy.  Resin Bush. Alemany: Gelbe Strauchmargerite, Gold-Margerite

NOM CIENTÍFIC: Euryops pectinatus (L.) Cass.

SINÒNIMS:  Othonna pectinata L.

DESCRIPCIÓ: Arbust procedent de les zones costaneres i muntanyoses amb pluges hivernals i clima mediterrani de Sudàfrica. És de fulla perenne, d'hàbit arrodonit que arriba a fer el metre i mig d'alçada, amb tiges lignificades. Les flors amb llarg peduncle, en capítols d'uns cinc centímetres de diàmetre, amb flors ligulades grogues a la part exterior i un el botó central de flors tubulars també grogues, que apareixen durant tot l'any excepte a l'estiu, la seua època de repòs vegetatiu. Les fulles són pinnatisectes, disposades en espiral al llarg de la tija i cobertes de pèls, la qual cosa en algunes varietats es potencia perquè al fullatge siga platejat. Fruits amb vil·là blanc.

ATENCIONS: Vegeta bé tant en sòls àcids com bàsics, a condició de que siguen profunds i ben drenats. Li agrada el ple sol i resisteix les gelades fins als -8oC, i suporta llargs períodes de sequera, encara que cal regar durant el període estival.

CONSELLS: S'usa per a formar massissos o grups de flor, i convé podar a la primavera perquè presente una imatge més compacta. La seua rusticitat i la prolongada floració fa que siga amplament utilitzat en jardineria, especialment la urbana.  També es conrea en contenidor.
Multiplicació per esqueix tendre a la primavera, en substrat de sorra de riu rentada i humida.
Problemes fitosanitaris: Pot afectar-li l'oïdi, sobretot si no reben prou sol, i els pugons.

 ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Euryops deriva del grec "εὐρύς eurys" gran, i de "ὤψ ops" ull, o siga, de grans ulls, per els grans i vistosos capítols grocs amb el botó central que semblen ulls. L'epítet especifique pectinatus ve de "pécto" pinta, per l'aspecte de les fulles dividides que assemblen un batidor.
Euryops pectinatus va ser descrita per (L.) Cass. i publicat en Dictionnaire des Sciences Naturelles [Second edition] 16: 51. 1820.

Família Compositae (Asteraceae)

1 comentari:

  1. Tinc aquesta margarida groga es fa molt maca sense donar cap feina.
    Una abraçada, Manel.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...