divendres, 16 de març del 2018

Alfals arbori



Trèvol arbori. Melgó arbori. Castellà: Alfalfa arbórea, Luzerna arbórea. Mielga real. Portuguès: Luzerna arbórea. Francès: Luzerne arborescente, Luzerne en arbre. Italià: Erba-medica arborea. Ginestrone. Anglès: Moon Trefoil. Tree Alfalfa. Tree Medick. Alemany: Baumschneckenklee. Mondklee. Grec: Δενδρομηδική. Μηδική. Τριφυλλόκλαδο. Xinès: mu ben mu xu.  

NOM CIENTÍFIC: 
Medicago arborea L.
SINÒNIMS: 
Rhodusia arborea (L.) Vassilcz.; 
Medicago arborescens C.Presl  

DESCRIPCIÓ: Arbust, procedent del nord d’Àfrica i Europa meridional, de fulla perenne, que pot assolir els 2 metres d'alçada, molt ramificat, amb les branques joves cobertes d'una pubescència blanquinosa. Les fulles són trifoliats, amb folíols obovats, més amples en l'àpex i mucronats, de color verd cendrós, amb el revés cerós. Flors de corol·la papilionàcia de color groc ataronjat, agrupades en densos raïms terminals, que apareixen de març a juny. El fruit és un llegum enrotllat en espiral, amb forma de disc, com una rosquilla, que deixa un buit central, amb 2-3 llavors.
ATENCIONS: Molt rústica. Resisteix bé la sequera però te'm al fred intens i les gelades, perquè precisa d'un clima càlid i sol directe. Suporta un sòl calcari i pobre. És una planta adaptada al clima mediterrani i per reduir la transpiració en els dies més calorosos de l’estiu pot perdre les fulles.

CONSELLS: S'empra en massissos i agrupacions arbustives, on destaca el to apagat de les seues fulles i les vistoses flors grogues. És ideal per a jardins de baix manteniment.

Multiplicació per llavor o esqueix a la primavera


Plagues i malalties: És molt resistent a malalties i plagues

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Medicago deriva del grec “Medike” que significa mede, perquè, segons Plini, l’alfals (Medicago sativa) fou introduïda en Grècia durant les Guerres Mèdiques (actual Iran), i del sufix llatí –ago, -inis, que indica paregut o relació. L’epítet específic arborea deriva d' “arbor” arbre, és a dir, amb port arbori
La part aèria s’ha emprat com farratge pels animals, raó per la qual apareix assilvestrada en llocs ruderals però l’ús més comú és com ornamental.

Medicago arborea va ser descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum 2: 778. 1753.

Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...