dimecres, 9 de novembre del 2016

Hamèlia


Castellà: Coralillo. Pata de venada (Nicaragua). Anglès: Firebush. Scarletbush. Hummingbird bush. Redhead.

NOM CIENTÍFIC: Hamelia patens Jacq. 

SINÒNIMS: Duhamelia patens (Jacq.) Pers.  

DESCRIPCIÓ: Arbust de ràpid creixement i fulla perenne provinent del Carib, Amèrica tropical i subtropical, que pot arribar als 5 metres d’alçada. Les fulles surten verticil·lades, tres o quatre per nus, peciolades, de limbe el·líptic o oval i gran, de 5-20 cm de llarg per 1-10 cm d’ample, amb la base obtusa i l’àpex acuminat, de color verd, el nervi central rogenc i consistència papiràcia. Les flors  en inflorescències en raïms terminals, més amples que llargs, amb peduncles vermells. Calze petit amb cinc lòbuls d’1-1,5 mm. Corol·la tubular de 1,2-2,5 cm de llarg acabada en cinc lòbuls triangulars, de color groc, taronja o roig, de vegades amb l’exterior vellós. Floreix de forma continuada durant tot l’any. Fruit en baia de color vermell que es fa negra quan madura, comestible.  

Hamèlia del Jardí Botànic de València
ATENCIONS: Creix bé a ple sol o a mitja ombra, tot i que a ple sol florirà millor. Suporta bé la sequera quan està ben arrelada però mentre cal regar una volta a la setmana durant el primer any. No té preferències edàfiques però el sòl ha d’estar ben drenat. En llocs on fa molt de fred la planta es gela però rebrota a la primavera.

CONSELLS: S’empra com exemplar lliure o per confeccionar tanques mixtes, on atraurà papallones i insectes beneficiosos per al jardí, colibrís (on hi haja) i ocells que gaudiran dels seus fruits deliciosos. També es conrea en test per al pati



Multiplicació per llavor o per esqueix de fusta jove a la primavera.

Plagues i malalties: No pateix plagues ni malalties serioses

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del genèric Hamelia és en honor del naturalista i botànic francès Henri Louis Duhamel (o Du Hamel) du Monceau (1700-1782). En consonància amb açò, Persoon va canviar el gènere per Duhamelia però es manté com acceptat el basiònim Hamelia patens. L’epítet específic patens deriva de “pateo” ser visible, evident.


Aquesta planta té una llarga història d’usos medicinals i industrials. Els investigadors moderns han trobat que els extractes de hamèlia contenen diversos fitoquímics actius que tenen propietats antibacterianes i antifúngiques. Altres usos etnobotànics inclouen el tractament per als dolors menstruals, mal de cap, reumatisme, febre i disenteria. Immunostimulants eficaços s'han identificat en extractes d’hamèlia, i estudis amb rates han demostrat que és analgèsic, diürètic i té propietats d'hipotèrmia.

Hamelia patens va ser descrita per Nicolas Joseph von Jacquin i publicada en Enumeratio Systematica Plantarum, quas in insulis Caribaeis 16. 1760


Família Rubiaceae

1 comentari:

  1. He vist aquesta planta en jardins però no la coneixía i m'agrada saber que és prou forta pel meu xerojardí, aguanta el sol i no sembla molt exigent, fantàtic!
    Gràcies per donarme-la a coneixer, Manel.
    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...