dimarts, 7 d’octubre de 2014

Bulbine, Cua de gat
Castellà: Flor de serpiente.  Cola de gato. Anglès: Snake flower, Cat's tail, Burn jelly plant.

NOM CIENTÍFIC:  Bulbine frutescens (L.) Willd.

SINÒNIMS:  Anthericum frutescens L.

DESCRIPCIÓ:  Procedeix de Sud-àfrica de les valls seques, riques en suculentes, d’Eastern Cape.  És una planta de creixement ràpid que forma una mota de tiges sovint amb arrels adventícies que ajuden a estendre’s. Fulles suculentes, linears i perennes de fins mig metre d’alçada que semblen una roseta basal però, en realitat, surten com a ramificacions de la tija. Escapus florals, que sobreïxen de les fulles, amb flors, en raïm terminal, de sis tèpals grocs o color taronja i una línia longitudinal més fosca, formant una estrella vistosa. Androceu amb estams plomosos grocs que destaquen sobre el color taronja dels tèpals. La floració és molt llarga, de primavera fins la tardor o principis d’hivern. El fruit és una càpsula redona i fosca amb llavors que el vent dispersa. El cultivar “Hallmarck”, amb les flors color taronja, com les d’aquestes fotos,  és la varietat més vistosa
Sense flor es pot confondre amb el gamó (Asphodelus fistulosus ) però, com el seu nom indica, aquest té les fulles buides, mentre que bulbine les té carnoses.


ATENCIONS: És una planta poc exigent i amb poca atenció llueix tot l’any. És indiferent edàfic, és a dir, que vegeta bé tant en sòl àcid com bàsic. Prefereixen ple sol però van bé en semi-ombra, en sòls ben drenats i amb compost. A pesar de ser planta de clima sec, i a que resisteix bé la sequera, s’adapta bé a la humitat i a temperatures fredes.


CONSELLS: S’empra interior o en plantacions en massa, en massissos, com a planta per a cobrir el sòl o en rocalles, i també per confeccionar bordures. Ideal per a jardineria de baix manteniment. Creix molt ràpidament, pel que cal podar quan estiga desordenada, així com tallar els raïms florals marcits per fomentar noves floracions.

Multiplicació per llavors, esqueixos o per divisió de mates a la primavera.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  El nom genèric deriva del llatí “bulbus” bulb, a pesar que aquesta espècie no és bulbosa. L’epítet específic prové de “frutex” arbust, perquè en ser perenne pareix un arbust, encara que és una herbàcia.
Convé tindre aquesta planta al jardí perquè és útil com remei de primers auxilis en cas de cops i rascades infantils. De les fulles tendres s’obté un suc gelatinós paregut al d’Aloe vera amb propietats paregudes, bo per a les cremades, erupcions, picadures d’insectes, acne, pell clavillada, etc. En infusió es pren per a alleugerar els símptomes de refredats i artritis. 

Família Liliaceae (Xanthorrhoeaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...