dilluns, 10 de març del 2014

Monstera



Monstera del Jardí de Montfort de València
Costella d'Adam. Fulla foradada. Castellà : Balazo. Cerimán. Costilla de Adán. Filodendron. Mano de tigre. Monstera. Portuguès: Costela-de-adão. Francès: Faux philodendron. Anglès : Ceriman, Swiss Cheese Plant, Monstera. Alemany : Köstliches Fensterblatt. Neerlandès: Gatenplant.

NOM CIENTÍFIC: Monstera deliciosa Liebm.

SINÒNIMS:  Philodendron pertusum Kunth & Bouche

DESCRIPCIÓ:  Planta perenne, sempre verda, enfiladissa, amb una tija robusta lianoide, que desenvolupa arrels aèries per captar la humitat ambiental. Procedeix de la zona tropical del sud de Mèxic fins a Panamà. És cultivada als jardins i patis per les grans fulles coriàcies en forma de cor d’un verd lluent, molt dividides en profunds lòbuls i foradades, distribuïdes de manera alterna. Fa flors unisexuals en espàdix, les inflorescències típiques de les aràcies, envoltades d’una espata de color crema d’un pam de longitud. Fruit  de color verd, allargat, d’un pam, però és difícil que fructifique fora del seu ambient natural. Conté àcid oxàlic que és tòxic, però quan madura és comestible, molt apreciat al seus lloc d’origen. 

ATENCIONS: Prefereix llocs ben il·luminats, tot i que és una planta d’ombra i no suporta el sol directe, ni tampoc les baixes temperatures per sota de -1 o C. De creixement ràpid i vigorós pel que cal plantar-la on hi haja espai suficient. Per llur condició d’enfiladissa cal que tinga a prop un arbre o un enreixat per on puga trepar. Necessita prou reg a l’estiu, sense embassar, i menys a l’hivern, deixant que s’asseque un poc entre reg i reg. Vol sòl ric en humus, solt i ben drenat.

CONSELLS: Convé humitejar les fulles sovint, especialment quan fa calor, o en hivern si hi ha calefacció, per proporcionar humitat a la planta. En contenidor cal canviar-la a un de més gran cada any, doncs creix molt ràpidament, i podar quan es fa massa gran.

Multiplicació pels fillols que surten de les arrels; també amb esqueix apical de la tija en estiu.
 
Monstera del Jardí de Montfort, València
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  Monstera  és una veu llatina que significa monstruós, anormal, en referència a les fulles molt grans (fins 90 cm) i amb lòbuls i forats que no són corrents en botànica. L’epítet específic deliciosa  fa referència al fruit comestible.
En Amèrica Central, Austràlia, Florida i Califòrnia es cultiva per produir fruits que, una vegada estan ben madurs, són comestibles, amb una polpa amb un gust que recorda la pinya, el plàtan i el mango.
Hi ha cultivars amb fulles variegades: ‘variegata’ i ‘albovariegata’.

Família Araceae

1 comentari:

  1. Hello There. I found your blog using msn. That is a very neatly written article. I'll be sure to bookmark it and return to read extra of your helpful information. Thanks for the post. I will definitely comeback

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...