dimarts, 24 de setembre del 2013

Duranta




Castellà: Duranta. Flor celeste. Francès: Vanillier de Cayenne.  Anglès: Golden dewdrop, Pigeon berry, Sky flower.

NOM CENTÍFIC Duranta erecta L

SINÒNIMS:  Duranta Plumieri  Jacq; Duranta repens L.

DESCRIPCIÓ: Arbust de fins 4 metres, que procedeix d’Amèrica del Sud. Ramifica des de la base desenvolupant diverses tiges llargues, primes però fortes i arquejades. En els exemplars madurs solen aparèixer espines axil·lar que no tenen les plantes joves.
Té les fulles perennes, oposades, de limbe ovoide i amb el marge dentat a la meitat superior. Les flors menudes de color blau violeta, púrpures o blanques en raïms pènduls, que apareixen en primavera i es prolonguen fins finals de l’estiu. Després de la floració apareixen uns petits fruits arrodonits d’un vistós color ataronjat que adornen la planta durant tot l’hivern.

ATENCIONS: No és gens exigent, però prefereix climes temperats perquè, tot i que resisteix gelades, 
aquestes no han de ser massa fortes ni prolongades. Els regs han de ser mesurats, esperant que el sòl estiga sec abans de tornar a regar de nou.

CONSELLS: És una planta molt apreciada en jardineria per formar petits grups o tanques, però cal tindre en compte que una ubicació a ple sol enriquirà les floracions, que seran menors si està amb mitja ombra. La floració també serà major si, a finals de l’hivern, si practiquem una poda per eliminar les rames sequilloses i donant-li forma. Cal tindre cura amb els fruits, doncs són verinosos.
Multiplicació per llavor en primavera o per esqueix semillenyós a finals de l’estiu, ajudat per les hormones d’arrelament.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Duranta és en honor del metge, botànic i escriptor Castore Durante (1529-1590) autor del famós “Herbario Nuovo” , publicat a Roma en 1585, que va gaudir de gran acceptació i es va reeditar nombroses vegades.
L’epítet específic erecta ve del llatí i significa recta, erecta. En canvi l’específic del sinònim, repens, significa tot el contrari: postrat, que s’arrossega.
A Austràlia, Àfrica del Sud i la Xina és considerada una mala herba invasora i indesitjable, doncs envaeix riberes de rius i llocs humits.
Les fulles i els fruits són tòxics per a persones i animals, i han causat morts d’animals domèstics.

Família Verbenaceae

1 comentari:

  1. Crec haver vist aquest arbust en alguna casa veïna, però no estic segura.
    És molt bonic!
    Un petó.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...