dimecres, 10 d’abril del 2013

Cinerària. Donzell de mar




Castellà: Cineraria gris. Cenicienta. Cenizo.  Italià: Senecione cinerario. Cineraria marina. francès: Cinéraire maritime. Séneçon cinéraire. Anglès: Dusty Miller. Silver Ragwort. Alemany: Aschenpflanze. Aschen-Greiskraut. Neerlandès: Cineraria. Grec: Σενέτσιο σινεράρια.

NOM CIENTÍFIC:
Jacobaea maritima (L.) Pelser & Meijden

SINÒNIMS: 
Senecio cineraria  DC. 
Cineraria marítima L.

DESCRIPCIÓ: Arbust de fins un metre d’alçada, originari del Mediterrani occidental, molt ramificada des de la base amb tiges i fulles cobertes d’un indument dens de pèls blancs i suaus, con si estiguera coberta de cendra, d’ací el nom de cineraria. Les fulles són alternes, pinnatipartides amb el mateix indument tomentós de les tiges que li donen l’aspecte de platejat. Les flors apareixen a l’estiu, en capítols de color groc molt viu que contrasta amb el gris argentí de les fulles que brillen a la llum de la lluna. Hi ha jardiners que tallen les flors aviat per fomentar el fullatge que és, en realitat, el que més aprecien del seneci. Consideren que el important és el fullatge i les flors van en detriment de l’efecte buscat.


ATENCIONS: No requereix gaire manteniment, doncs vegeta bé en qualsevol tipus de sòl, suporta la sequera i, inclús els vents marins, però no suporta l’excés d’aigua que podreix les arrels. Tampoc és exigent respecte al fred, ja que resisteix fins els -100C. Admet podes a la tardor per estimular el creixement de noves tiges i mantindre la forma compacta, sense tiges excessivament llargues i sense fulles.

CONSELLS: Es pot cultivar en contenidor però llueix més en el jardí, en tanques, bordures o rocalles però també formant masses platejades que contrasten amb el verd del fullatge del jardí, sempre en llocs assolellats. Per les seues característiques és ideal per a jardins xeròfits de baix manteniment.

Multiplicació per esqueix o per llavor, sembrada a l’hivern i fins la primavera. 

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Senecio deriva del llatí “sénex” que significa vell, pels capítols que, quan perden les llavors, semblen el cap calb d’un vell. L’epítet específic cineraria, deriva de “cinis, cineris” que significa cendra, cendrós, grisenc, per l’aspecte cendrós de tota la planta.

Hi ha moltes varietats emprades en jardineria com, per exemple: Candicans, White Diamond, Silver Dust, Alice, Dusty miller, New look, Cirrus, etc.

El suc de flors i fulles s’ha emprat per fer col·liris pel tractament de cataractes però no és gens recomanable. A més Senecio cineraria conté alcaloides tòxics que aconsellen no consumir-la. Cal tindre cura i no fregar-se els ulls després d’haver tocat la planta.

Les flors seques s’empren per fer rams que duren molt.

Planta estrictament protegida, inclosa al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.

Família Compositae (Asteraceae)

1 comentari:

  1. La Cineraria amb aquests colors grisos dona al jardí un contrast molt maco amb el verd, pot ser el motiu de que sigui tan popular en decoració de jardins.
    Boniques fotos, Manel.
    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...