dijous, 5 d’abril del 2012

Clivia


Clivia miniata
Anglès: kaffir lily. Alemany: Klivien. Neerlandès: Sint-Jozefplant.

NOM CIENTÍFIC: Es poden dividir en dos grups, un amb les flors estretes, cilíndriques i penjants representada per Clivia Cyrtanthiflora seed, i les de flors obertes com Clivia miniata Regel, la més utilitzada en interior.
 
Clivies a l'ombra dels arbres al Jardí de Vivers de València
DESCRIPCIÓ: Aquesta planta, d’origen sud-africà, té una alçada d’uns dos pams, amb abundants fulles planes, grosses per emmagatzemar aigua i trenades; les flors vermelles, ataronjades o grogues que desprenen un suau perfum, creixen en umbel·la a l’extrem d’una tija floral a finals de l’hivern i manté la floració fins la meitat de l’estiu. A la tardor els fruits, en forma de baia, van madurant per a lluir un color viu vermell durant l’hivern. Floreix a partir del tercer any.  

ATENCIONS: Es desenvolupa be a l’empara dels arbres, doncs necessita ombra parcial o total, mai a ple sol, i s’ha de protegir de les gelades perquè a -20 perd les fulles i si la gelada no supera els -70 rebrota a la primavera però amb gelades fortes morirà. 

Clivia Cyrtanthiflora
Regs generosos en època de floració a la primavera i estiu i, a la tardor i hivern, deixarem que les pluges s’encarreguen, si estan al jardí, o el reduirem al mínim si la cultivem en test, doncs si pateix set a l’hivern floreix amb més força.
 
CONSELLS: A finals de l’hivern cal llevar les fulles envellides i les tiges florals, i proporcionar adob per a que a la primavera broti amb força. 

Si tallem les tiges florals abans de que fructifiqui no gaudirem del roig brillant dels fruits però estalviarem un esforç important a la planta que agrairà  amb una major floració a l’any vinent. 

Fruits

 SABIES QUE… el nom del gènere Clivia deriva del nom de la duquessa de Northumberland, Charlote Florentia Clive, la primera que va cultivar a Europa un exemplar de clivia. 

Té un bon comportament con a planta d’interior, doncs floreix millor amb les arrels comprimides pel test, a l’inrevés de la majoria de les plantes. Però no suporta la calefacció. 

La multiplicació més fàcil és a través dels fillols que broten de la planta mare, o per divisió de la mata.

Família Amaryllidaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...