dimecres, 22 de maig del 2013

Xeringuilla



Flors de xeringuilla
Corona, Flor de sant Josep. Narangilla. Occità: Seringat. Castellà: Jeringuilla. Celinda. Filadelfo. Silindra. Italià: Fior d'angiolo. Gelsomino dei Frati. Petto d'angiolo. Francès: Seringa commun. Seringat en couronne. Anglès: Garden Syringa. Mock-orange. White Syringa. Alemany: Blaßer Pfeifenstrauch. Bauern Jasmin. Wohlriechender Pfeifenstrauch. Neerlandès: Boerenjasmijn. Grec: Φιλάδελφος ο στεφανοτικός. Φιλάδελφος στεφανοτικός.

NOM CIENTÍFIC:  Philadelphus coronarius L.

SINÒNIMS:  Syringa suaveolens Moench; Philadelphus caucasicus Koehne

DESCRIPCIÓ:  Arbust, procedent d’Armènia i el Caucas, que pot arribar als 3-4 metres d’alçada, amb diverses tiges rectes, de medul·la clara, que surten des de la base i emeten rametes secundàries. Les fulles són prou grans, caduques, de color verd intens, de forma ovalada amb el marge dentat i l’àpex acuminat.  Les flors són grans, reunides a l’àpex de les branques, d’un blanc virginal com indica el nom d’una de les varietats, virginalis. Els quatre pètals desprenen una suau fragància, que recorda la tarongina, que envaeix la rodalia amb l’espectacular floració des de mitjan primavera fins principis de l’estiu. El fruit és una càpsula que s’obri per quatre valves per deixar eixir nombroses llavoretes.

ATENCIONS:  Li agrada estar a ple sol o semiombra.  Passat el primer any no és gaire exigent amb el reg, doncs amb un reg setmanal serà suficient, tenint en compte l’exposició al sol, l’època de l’any, etc. però tem l’excés d’humitat i els sòls mal drenats. Vegeta bé sobre qualsevol tipus de terreny, calcari o àcid, solt o pobre. Suporta bé menys de -200 C. pel que no cal preocupar-se per les glaçades.
Quan perd la fulla és aconsellable eliminar les tiges més velles, des de la base si cal.

CONSELLS:  Quan no està florida resulta un tant insulsa, raó per la qual s’aconsella plantar junt a altres arbusts, formant petits boscos o grups mixtes, on aportaran volum i un punt cromàtic a la primavera. Però cal tindre en compte que és una planta molt competitiva i pot fer malbé les plantes veïnes si no són prou vigoroses.

Multiplicació resulta molt fàcil per esqueix a la primavera o a principis de l’estiu.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Philadelphus deriva dels vocables grecs “φιλος phílos” que significa amic, i “adelphós” que significa germà. L’epítet específic coronarius procedeix del llatí “coróna fent referència a que s’emprava per fer garlandes.

Abans estava adscrita al gènere Syringa, d’on deriven etimològicament els nombrosos noms populars de xeringuilla, jeringuilla i noms similars.
Hi ha varietats amb les fulles jaspiades, amb tonalitats porpra en les flors, i amb flor doble, com la varietat “virginalis” que destaca, a més a més, per l’intens olor que desprén..
Les hortènsies (Hydrangea sp.) són les plantes més conegudes d’aquesta família

Família Hydrangeaceae

5 comentaris:

  1. No conec aquesta espècie, és molt bonica!! de la mateixa família que el Lilo i perfumada també.
    Un petonet.

    ResponElimina
  2. Hola Manel, vinc a dirte que tens un blog molt bonic i per aixó tens un PREMI al mes blog.
    Enhorabona i molt petons.

    ResponElimina
  3. Buenos días señor Manel:

    He visto en este blog imágenes muy bonitas.
    Me gustaría saber si me permitiría usar su fotografía de la flor de Philadelphus coronarius para una pequeña publicación sin ánimo de lucro, por supuesto se mencionaría la fuente de la que procede.

    Un saludo,

    Mi nombre es Eduardo, soy de Pontevedra, Galicia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Eduardo
      Por supuesto que puedes utilizar las fotos que quieras. Si te interesan las plantas silvestres puedes hechar un vistazo a menudanatura.com, y si necesitas alguna foto puedes hacer uso de ellas.
      Salud

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...