dilluns, 24 de novembre del 2014

Grevil·lea




Castellà: Grevilea. Árbol de fuego. Roble australiano. Pino de oro. Portuguès: Grevílea-robusta. Francès: Chêne argenté. Grévillier.  Anglès: Silky Oak. Silver Oak. Neerlandès: Australische zilvereik. Grec: Γρεβιλλέα η ισχυρή
 
NOM CIENTÍFIC:  Grevillea robusta A.Cunn.

SINÒNIMS:  Grevillea umbratica A.Cunn.

DESCRIPCIÓ:  Arbre provinent d’Austràlia que arriba als 35 metres d’alçada, de creixement ràpid, perennifoli, de capçada cònica i tronc recte amb l’escorça gris obscur amb fissures verticals. Fulles alternes, pinnatisectes amb folíols dividits en segments irregulars, semblants a les frondes de les falgueres, de 15-30 cm de llarg, amb l’anvers de color verd fosc i el revers blanc tomentós. Flors en inflorescències en raïms terminals, erectes, de 10-18 cm de llarg, unilaterals, de color daurat, ataronjat, que surten en primavera; flors sobre pedicels prims, amb quatre tèpals estrets ataronjats i units, formant un tub corbat que s’obri cap a l’àpex; androceu amb quatre estams inserits al tub de la corol·la; gineceu amb ovari súper, estil corbat i dilatat a l’extrem. Els fruits són fol·licles (càpsules) dehiscents, coriacis, de color obscur i l’estil persistent amb 1-2 llavors planes i alades. 

ATENCIONS:  Tolera l’ombra però prefereix ple sol. De jove és sensible a les gelades però després suporta temperatures de -8 oC. Ideal per a climes mediterranis i subtropicals. No és gaire exigent amb el reg, tan sols necessita aigua ocasionalment i resisteix bé la sequera, però el sòl calcari no li cau bé, com tampoc un substrat pobre o mal drenat. Admet la poda però haurà de ser lleugera i fer-se després de la floració.
 
CONSELLS:  Destaca pel cridaner disseny de les fulles i per l’exuberant floració.  Es pot utilitzar en contenidor per a interiors però pel seu creixement ràpid s’empra en jardineria com exemplar sol, en jardins grans, on destacarà la seua corpulència. També s’empra en alineacions en jardins públics. Cal tindre en compte el gran desenvolupament de la capçada per tal d’evitar plantar-lo prop d’edificacions o d’altres arbres.
Multiplicació per llavor o per esqueix de fusta nova

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  El genèric Grevillea és en honor del botànic anglès Charles Francis Greville, (1749 – 1809) cofundador de la Royal Horticultural Society. L’epítet específic robusta deriva del llatí “robustus, -a, -um” que significa robust, en al·lusió al fort creixement i al port gran, fort i esvelt.
La fusta de la grevil·lea té diverses aplicacions. Abans la seua fusta es feia servir per l’exterior de portes i finestres, per llur resistència a la podridura. S’emprava en l’elaboració d’instruments musicals, inclús de guitarres, i se’n feien mobles i productes d’ebenisteria.
El contacte amb aquest arbre pot provocar dermatitis a les persones sensibles .
Grevillea robusta va ser descrita per A.Cunn. ex R.Br. i publicada en Supplementum primum prodromi florae Novae Hollandiae 24. 1830.

Família Proteaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...