dijous, 31 de maig del 2012

Pota de vaca


Les fulles tenen la forma de la petjada de la pota de la vaca
Castellà: Pata de vaca. Árbol de las orquídeas. Portuguès: Casco-de-vaca-lilás. Unha-de-vaca-lilás. Anglès: Orchid tree. Camel's Foot Tree. Mountain-ebony. Hindi: Kachnar. Bengalí: Kanchan.

NOM CIENTÍFIC:  Bauhinia variegata L.

SINÒNIMS: Bauhinia chinensis Vogel;   Bauhinia decora Uribe;   Bauhinia variegata var. chinensis DC.;   Phanera variegata (L.) Benth.

Pota vaca del Jardí de Montfort de València
 DESCRIPCIÓ: Arbre de fulla perenne als territoris on és originari, Índia i Birmània, però ací perd la fulla amb el fred de l’hivern. Pot arribar als 10-12 metres d’alçada però no sol passar dels 7 metres, molt popular als jardins i parcs de climes tropicals i subtropicals per l’abundant floració i el perfum que desprenen. 
És de fulla simple, amb la forma, que li ha valgut el nom comú de “pata de vaca”, arrodonida amb dos lòbuls a la base i a l’àpex. 
Les flors apareixen en abril-maig al mateix temps que les fulles i són cridaneres, paregudes a les orquídies, amb cinc pètals de color rosa brillant o blanc i grans, de 8-12 cm de diàmetre. 
El fruit és una beina de 15-30 cm de llargària.  Es multiplica per llavor doncs germina amb facilitat sense tractament previ.

ATENCIONS: Requereix sòl solt, no compactat, i clima assolellat i càlid, resguardat dels freds i del vent.
La flor sembla una orquídia

CONSELLS: Pot plantar-se com arbre aïllat o en alineacions de voreres, doncs les dimensions moderades de la copa i l’altura ho permeten.
Les plantes joves necessiten abundant rec a l’estiu.

SABIES QUE… El nom del gènere Bauhinia fou dedicat per Linné als germans Johann i Caspar Bauhin, botànics suïssos. J. Bauhin és l’autor de “Historia plantarum universalis”, Yverdon, (1650-1651) un tractat que arreplegava tot el que es coneixia a l’època sobre botànica.
L’epítet específic variegata fa al·lusió a que té flors de varis colors, des de blanques a lila intens.
Les poncelles i les fulles tendres són consumides en amanida als països d’origen, on apareix freqüentment en les imatges devotes, doncs és un arbre sagrat per als budistes.

Família Leguminosae (Fabaceae. Caesalpiniaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...