dilluns, 21 de març del 2016

Gessamí d’estrella. Fals gessamí


Castellà: Traquelospermo. Jazmín de Leche. Jazmin de estrella. Falso jazmín. Italià: Falso gelsomino. Rincospermo. Francès: Trachélosperme. Jasmin étoilé. Jasmin des Indes. Anglès: Star jasmine. Confederate jessamine. Chinese star jessamine.

NOM CIENTÍFIC: Trachelospermum jasminoides (Lindl.) Lem.


SINÒNIMS: Rhynchospermum jasminoides Lindl.  

DESCRIPCIÓ: Arbust enfiladís, procedent de la Xina i Japó, glabre, sempre verd i amb làtex. Les fulles, de disposició oposada, són peciolades, oval-lanceolades, de fins 9 cm, coriàcies, de color verd clar lluent a l’anvers i un poc tomentoses al revers, amb el marge enter. Les flors apareixen en gran quantitat en cimes axil·lars terminals, són flairoses, calze amb cinc sèpals petits; corol·la amb forma d’estrella, de color blanc, amb un tub d’1 cm i limbe de 2-3 cm de diàmetre format pels lòbuls girats cap a la dreta; androceu amb cinc estams. Molt pareguda a la flor del gesmiler (Jasminum officinale). Floreix en primavera i estiu i sovint prolonga la floració a la tardor. Fruit en fol·licle cilíndric allargat de 10-25 cm.

ATENCIONS: És un arbust que gaudeix del sol però també pot ubicar-se a mitja ombra. Suporta gelades de fins -10oC i no és gens exigent amb el tipus de sòl si està ben drenat. Règim de reg no abundant, més en estiu, però suporta curts períodes de sequera. Admet la poda de formació i de control

CONSELLS: S’empra en jardineria per cobrir pèrgoles, columnes, murs, tanques o reixes, per la espectacular floració, la fragància que emana de les flors i la gran capacitat cobertora de les fulles perennes. Cal però un suport, ja que no té cap sistema per enfilar-se.

Existeixen diverses varietats entre les que cal destacar ‘Variegatum’ amb les fulles tacades de blanc, i ‘Wilsonii’ amb fulles que es fan roges a la tardor.

Multiplicació es pot capficar o per esqueix de les parts apicals, que arrelen amb facilitat.

Plagues i malalties: és una espècie bastant resistent als atacs dels paràsits i a les malalties

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  El nom del gènere Trachelospermum deriva del grec “trachelos τραχελος” coll, i “sperma σπερμα” llavor, en al·lusió a la forma allargada del fruit. L’epítet específic jasminoides deriva de la planta “Jasminum” amb la terminació grega “oides” similar, pel paregut de les flors amb el gessamí o gesmil.

Trachelospermum jasminoides va ser descrit per (Lindl.) Lem. i publicat en Jardin Fleuriste 1: , pl. 61. 1851.


Família Apocynaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...