dilluns, 22 de setembre del 2014

Amaril·lis




Castellà: Amarilis. Anglès: Amaryllis. Alemany: Hvidstribet Ridderstjerne.

NOM CIENTÍFIC:  Hippeastrum vittatum (L'Hér.) Herb.

 DESCRIPCIÓ: És una planta bulbosa que procedeix dels Andes peruans, principalment en zona de sotabosc; acaule amb llargues fulles, que poden arribar al metre de longitud, naixen directament del bulb tunicat i es desenvolupen després de la floració. Les grans i vistoses flors surten a la primavera, a l’àpex d’un escapus floral buit per dins, en inflorescències umbel·liformes. Dues bràctees lliures contenen els sis tèpals que formen una corol·la en forma d’embut de vius colors, la qual cosa les fa molt decoratives. Són hermafrodites, amb androceu format per sis estams d’anteres grogues i gineceu d’ovari ínfer amb tres lòculs, estil filiforme i estigma trífid. El fruit és una càpsula amb tres valves.


ATENCIONS: Necessita llum però el sol directa crema les fulles, per la qual cosa és aconsellable una ubicació en semi-ombra.   No és exigent amb el sòl però ha de tindre un bon drenatge i matèria orgànica. Reg moderat i sense reg durant el període de descans.
Com a planta de interior té molt d’èxit però cal tindre en compte que en test floreix millor com més estret siga aquest.


CONSELLS: S’empra en massissos, on els seus vius colors contrasten amb el verd del fullatge. Molt utilitzada en interiors, cultivades en tests, perquè és el bulb que millor s’adapta a l’interior. Com a planta de interior té molt d’èxit però cal tindre en compte que en test floreix millor com més estret siga aquest.
Multiplicació es fa per llavor o mitjançant la multiplicació dels bulbs, bé aprofitant els bulbets que surten al voltant del bulb mare o per divisió d’aquest en gallons.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  El genèric  Hippeastrum deriva del grec Hippeastrum “ἱππεύς hippeús” que significa cavaller, i de “ἄστρον astràs” estrela, per la forma de la flor. El nom específic vittatum deriva de l’epítet llatí  "vítta" que significa banda, "amb ratlles" perquè les flors tenen ratlles.


El nom comú d’amarilis es deu a una confusió dels botànics  entre els genèrics Amaryllis i Hippeastrum. Carles Linné va anomenar Amaryllis equestris a aquesta espècie perquè les veia molt semblants a les espècies africanes del gènere Amaryllis. El clergue Deán William Herbert s’adonà que aquesta espècie no estava relacionada amb les Amaryllis i va encunyar el nom Hippeastrum per  continuar amb la idea de Linné amb el nom “equestris”. No obstant això entre els aficionats es va mantindre el nom comú d’amarilis per als cultivars de Hippeastrum i el genèric Amaryllis per a les bulboses de Sud-àfrica.
Hi ha molts cultivars amb flors de diferents colors com, per exemple, 'Xarxa Lion', 'Aurenja Souvereign' i 'Floris Hekker'.
Hippeastrum vittatum va ser descrita per (l’Hér.) Herb. i publicada en An Appendix 31, en l’any 1821

Família Amaryllidaceae

1 comentari:

  1. Son una preciositat!
    Poca semi-ombra tinc jo per tenir-los, per això dona gust veure les teves flors.
    Una abraçada.

    ResponElimina