dilluns, 26 de febrer del 2018

Malvesc. Llessamí blau.


Gessamí blau. Gesmil blau. Castellà: Jazmín azul. Malacara. Jazmín del Cabo. Azulina. Francès: Dentelaire du Cap. Anglès: Cape leadwort. Alemany: Kap-Bleiwurz. Neerlandès:  Loodkruid. Loodplant. Grec: Μολυδβαίνα του ακροτηρίου.

NOM CIENTÍFIC: 
Plumbago auriculata Lam.
SINÒNIMS: 
Plumbago capensis Thunb.  

DESCRIPCIÓ: Arbust perennifoli, procedent d’Àfrica del Sud, amb llargues tiges enfiladisses de fins quatre metres; fulles fasciculades, ovades o lanceolades, amb el limbe decurrent amb dues aurícules en la base. Inflorescència terminal espiciforme amb flors de calze tubular amb glàndules només a la meitat superior. Corol·la tubular acabada en cinc lòbuls de color blau cel, tot i que hi ha una varietat amb les flors blanques (Plumbago auriculata f. alba). Androceu amb cinc estams lliures. Gineceu d’ovari súper amb un estil i cinc estigmes. Té una llarga floració, entre juliol i desembre . Fruit sec dehiscent que s’obri en cinc valves.

ATENCIONS: A ple sol fa floracions espectaculars, però convé que no sigui exposada al sol directe a les hores centrals del dia; també vegeta bé a mitja ombra. Prefereix sòls àcids i suporta els bàsics però solts i ben drenats. Tolera bé les altes temperatures però tem el fred. Només suporta les gelades no intenses i de curta durada. Reg abundant en estiu sense embassar. Cal podar a finals de l’hivern per estimular la floració.

CONSELLS: Les llargues tiges no disposen de circells ni cap altre sistema de suport, pel que cal ajudar amb tutors si no volem un port penjant. Al jardí pot emprar-se en massissos, bordures, agrupacions arbustives o per cobrir murs, amb tutors.

Multiplicació per llavors sembrades a finals de l’hivern o per esqueix de fusta verda a la primavera o estiu. També pot reproduir-se per colgat.

Plagues i malalties: Pot ser atacat per pugons.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Plumbago és un nom llatí que emprava Plini per citar una planta, que servia per curar certes malalties dels ulls, que no hem pogut identificar. L’epítet específic auriculata deriva del llatí “auriculatus, -a, -um” que significa aurícula, un diminutiu d’orella, per les aurícules de les fulles que sembles dues orelletes.

Plumbago auriculata  va ser descrita per Jean Baptiste Antoine Pierre de Monnet de Lamarck, i publicada en Encyclopédie Méthodique, Botanique 2(1): 270. 1786.


Família Plumbaginaceae

1 comentari:

  1. M'agrada aquest Plumbago blau, jo no tinc, però els meus veïns en tenen i és preciós.
    Boniques fotos, Manel.
    Petonets.

    ResponElimina