diumenge, 9 d’octubre del 2016

Papir. Paraigüets.

Papirs del Jardí de Vivers de València
Castellà: Juncia. Papiro. Paragüitas. Planta paraguas. Portuguès: Papiro-anão. Palmeira umbela. Italià: Falso papiro. Francès: Parasol chinois. Cyperus à feuilles alternes. Anglès: Umbrella sedge. Umbrella-palm. Alemany: Zypergras. Zyperngras. Neerlandès: Parapluplant. Xinès: Ye sheng feng che cao.

NOM CIENTÍFIC: Cyperus alternifolius L.

SINÒNIMS: Cyperus alternifolius L. subsp. flabelliformis (Rottb.) KüK.; Eucyperus alternifolius (L.) Rikli.

DESCRIPCIÓ: Herba verda i rizomatosa, introduïda des de Madagascar (Àfrica), que por arribar al metre d’alçada, amb tija trígona, glabra i erecta, acabada en una roseta terminal de bràctees planes. Les fulles es redueixen a beines foliars de color bru. Flors agrupades en espiguetes comprimides, de color palla, que estan disposades en umbel·la composta per 20-25 radis prims que naixen del centre de la umbel·la que formen les bràctees llargues, planes i folioses. Floreix de maig a setembre. Fruit en núcula (fruit sec indehiscent) trígona de color negrós.

ATENCIONS: Prefereix sòl solt i ric en matèria orgànica. Al jardí pot estar al sol o en mitja ombra, i si està en interior ha d’estar en un lloc ben il·luminat però sense sol directe, i sempre amb aigua. No resisteix les baixes temperatures pel que no és aconsellable plantar-lo en exterior als llocs on solen haver gelades.

CONSELLS: S’empra als jardins per a les zones d’aigua, perquè es tracta d’una herba aquàtica (hidròfit), però també en terra, si es manté humida, i en cossiol per a interiors. Cal podar a finals de l’hivern per regenerar les mates i aconseguir un aspecte compactat de la planta

Multiplicació per llavor és lent i laboriós, pel que s’empra la divisió de mata, de rizoma o esqueix. Per reproduir amb esqueix cal posar a remulla la part d’on surten els radis de les inflorescències, a l’inrevés, és a dir amb la part de la tija fora de l’aigua, fins que rebrote.

Plagues i malalties: Molt resistent a plagues i malalties, tot i que pot ser atacat per pugons i mosca blanca.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Cyperus prové del grec “κύπειρος kýpeiros” que significa punta afilada. L’epítet específic alternifolius ve del llatí “alternus” altern, alternat, i “folium” fulla, és a dir, de fulles alternes, per la disposició alterna del fullatge.

Existeixen diferents cultivars entre els que cal destacar Cyperus alternifolius ‘Gracilis’ o ‘Nana’ de petites dimensions i el Cyperus alternifolius ‘Variegatus’ amb ratlles blanques en les fulles.

Cyperus alternifolius  va ser descrita per Carles Linné i publicada en Mantissa Plantarum 1: 28–29. 1767.


Família Cyperaceae

1 comentari:

  1. Els paraiguets sempre m'han agradat, però requereix massa aigua pel meu jardí.
    Boniques fotos!
    Un petonet.

    ResponElimina