divendres, 28 de febrer del 2014

Bellaombra. Ombú





Castellà: Ombú. Bellasombra. Occità: Ombó. Èuscara: Onbu. Portuguès: Umbú. Bela-sombra.  Italià: Cremesina arborea. Francès: Belombra. Raisinier dioïque. Anglès: Ombú. Elephant Tree.  Alemany: Ombubaum. Zweihäusige Kermesbeere.

NOM CIENTÍFIC: Phytolacca dioica L. 

 DESCRIPCIÓ: Aquest arbre perennifoli és en realitat una espècie herbàcia molt gran i de ràpid creixement, originària de les pampes d’Amèrica del Sud, on ara és difícil trobar-ne de silvestres. Tot i que ramifica des de la base, arriba a fer 10-15 metres d’alçada, amb un tronc gruixut de fusta tova i esponjosa, amb les arrels que sobresurten fent-se visibles. Les fulles són alternes, el·líptiques i grans, de fins 20 cm, de nerviació pinnada i marge enter, d’un verd brillant, sostingudes per un curt pecíol.  És una planta dioica, amb flors unisexuals en peus diferents, que apareixen en raïms terminals blancs. Les flors masculines amb 20-30 estams, i les femenines amb 10-12 carpels. El fruit és una baia vermella amb llavors negres.  


ATENCIONS: Prefereix sòls humits però suporta bé èpoques de sequera. Per contra, l’excés de reg provoca que les fulles estiguen caigudes, els tronc tou i arrugat i, finalment, la putrefacció de tronc i arrels. Tolera qualsevol tipus de sòl i la salinitat de la proximitat del mar.
Prefereix el clima càlid i no suporta les gelades ni el fred intens.
La poda ha de limitar-se a les rames baixes que molesten

CONSELLS: Sol plantar-se com arbre aïllat, lluny (no menys de 5 m) de construccions o paviments, doncs les arrels alçarien la construcció en poc temps.
Cal anar amb cura, doncs es baies taquen molt i la taca és difícil d’eliminar, a més de ser tòxiques, com tota la planta.
Multiplicació per llavor, una vegada extretes del fruit i assecades. Suporta bé els trasplantaments.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Phytolacca deriva del grec “phyton” (planta) i del llatí “laeca” procedent de l’indi “laek” (goma, laca) pel poder colorant dels fruits.
El nom específic  "dioica" es deriva del fet que les flors unisexuals de cada sexe són produïdes en plantes diferents.
El nom popular d’ombú és una veu guaraní que significa ombra, car a la planícia pampeana ofereix el refugi de la seua ombra en les hores de sol intens.
Va ser introduït a Europa pel fill de Colón, Hernando Colón, que va plantar varis exemplars a Sevilla
La fusta no serveix per cremar ni per fusteria, doncs conté grans quantitats d’aigua, el que hi permet  sobreviure a la pampa seca. La saba és verinosa, raó per la qual no l’afecten les plagues.
És el símbol de la cultura dels gautxos d’Uruguai i Argentina, on està molt arrelat a l’imaginari cultural. Tant és així que el guardó del Festival de Cinema de Mar del Plata, l’equivalent argentí de l’Oscar, és l’Ombú d’Or.
Conten els gautxos que quan déu anava atrafegat amb la creació, va pregunta als arbres quins dons volien que hi concedira. En arribar a l’ombú hi va demanar tindre una bona presència, que es reconeguera en la vastitud de la pampa, per a que el gautxo, per lluny que es trobe, em cerque amb la mirada i sàpiga on està sa casa.
Phytolacca dioica fou descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum, Editio Secunda 1: 632. 1762

Família Phytolaccaceae

2 comentaris:

  1. Està molt bé. Moltíssimes gràcies per compartir aquesta informació de gran qualitat. Un 10 per a aquesta entrada!

    ResponElimina
  2. Asking questions are in fact pleasant thing if you are not understanding something fully, but this piece of writing provides good understanding yet

    ResponElimina