dilluns, 13 de maig del 2013

Ciques



Ciques del Jardí de Vivers de València

Castellà: Cica. Palma de Sagú, Cyca revoluta, Sagú del Japón. Portuguès: Sagu-de-jardim. Francès: Sagou du Japon Cycas du Japon. Anglès: King sago. Sago cycad. Japanese sago palm. Neerlandès: Cycaspalm. Smalbladige Sagopalm. Vredespalm.

NOM CIENTÍFIC: Cycas revoluta Thunb.
 

DESCRIPCIÓ: Les ciques són gimnospermes dioiques, hi ha doncs, plantes masculines i plantes femenines. Són originàries del sud del Japó, i fan un estípit, és a dir, un tronc sense branques acabat en una corona de fulles pinnades, rígides, de fins metre i mig, molt decorativa, doncs són molt simètriques i d’un color verd fosc i lluent. Les fulles surten formant una espècie de corona circular a la part interna. Surt tot un verticil al mateix temps i són molt delicades fins que s’endureixen. Les inflorescències masculines són cons, pareguts a grans pinyes, que surten al cor de la planta, mentre que les femenines obrin els ovaris al centre de la mata però sense elevar-se en pinya. 
El fruit té la forma d’un fesol gran o una castanya de color taronja.
És de creixement molt lent, raó per la qual els exemplars que veiem als parcs i jardins no són de gran port, però poden arribar als set metres d’alçada

ATENCIONS: A les regions càlides, com el litoral mediterrani, poden créixer a l’exterior a ple sol o en penombra, però necessita llum.  Suporta gelades de fins 10-15 0 C sota zero. Amb el fred pot perdre algunes fulles que tornaran a sortir amb el bon temps.
Necessita reg prou sovint els mesos de més calor, són sensibles a la falta d’aigua, però també ho són a l’aigua estancada, pel que necessita un terreny amb bon drenatge. Les exigències hídriques són majors quan està emetent fulles noves.
No cal podar-les, només cal eliminar les fulles més velles que van quedant seques.


CONSELLS:  És un arbust o arbret molt decoratiu, com exemplar en solitari o en grup, per l’aspecte exòtic i la frondositat del fullatge. També es pot cultivar en contenidor, inclús s’empra com bonsai.
Multiplicació per llavor remullada dos dies abans però és molt lent. Triga varis mesos en germinar i molt més en créixer. És més ràpid plantar els fillols que surten a la base de la planta mare en primavera o estiu.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere, Cicas, prové del grec “Koikas”, i significa una mena de palmera, per la similitud morfològica amb les palmeres, tot i que  no tenen cap relació. 
L'epítet específic, revoluta, fa referència a les fulles que nàixen enrrotllades i van desenrrollat-se quan creixen.
Són plantes considerades fòssils vivents, doncs, el gènere es troba des del Cenozoic i n'hi ha de similars des del Mesozoic. Al Juràssic foren uns dels elements majoritaris de la vegetació.
Viu amb simbiosi amb cianobacteris que viuen a les arrels i fixen el nitrogen al sòl però, al mateix temps, produeixen una neurotoxina que apareix als fruits de les ciques.  Totes les parts de planta són tòxiques per animals i humans.  Els animals domèstics troben apetitoses les fulles, el que és un risc important, ja que entre el 50 i el 75 % dels animals domèstics que la ingereixen acaben morint (segons dades del Centre per el Control de Verins per als Animals, ASPCA en anglès).
Són plantes que poden durar molt de temps. Al Royal Botanic Garden de Kew (Anglaterra) hi ha un exemplar de més de 220 anys.

Família Cycadaceae


Subscriu-t’hi al canal Menuda Natura de YouTube en https://www.youtube.com/channel/UCpDRmib7EGEngZGMHaCc52A


4 comentaris:

  1. Les palmeres m'agradem molt, tinc dues Phoenix però amb els pins no acaben de creixer com cal. Aquesta cica es més decorativa, més espectacular fins i tot de petita.
    Petonets!

    ResponElimina
  2. Jo també tenia Phoenix fins que el becut roig va acabar amb elles. Vaig haver d'arrancar-les. Que tingues molt bon dia Montse

    ResponElimina
  3. Quina pena les teves palmeres! Vaig veure un becut roig prop de casa meva i li vaig fer fotos i tot, però pel que sembla la meva palmera no devia d'agradar-li, no la trobaria saborosa, jaja encara sort!
    Una abraçada.

    ResponElimina
  4. Tinc una Cyca al sortit li fulles noves aquestes abans d'endurir-se s'han assecat. Algu pot ajudar-me. Gràcies

    ResponElimina