dimarts, 17 de juliol del 2012

Eritrina. Arbre coral



Castellà: Árbol coral. BucareFrejolilloPorotillo. Anglès: Coastal Coral Tree. Afrikaans: Kuskoraalboom. isiXhosa: umSintsi. isiZulu: umSinsi.

NOM CIENTÍFIC:  Erythrina caffra Thunb.

SINÒNIMS:  Erythrina fissa Presl; Erythrina viarum Todaro; Erythrina constantiana Micheli;

DESCRIPCIÓ:  És un arbre caducifoli, procedent del sud d’Àfrica, de 10-12 metres d’alçada, copa ampla, escorça llisa i grisenca i les branques cobertes de grosses espines. Les fulles estan compostes per tres folíols grans, ovats i acuminats, amb el central major que els laterals, tots tres de marge enter. La fulla és suportada per un llarg pecíol de més de 15 cm. Les flors apareixen abans que les fulles en raïms. Tenen el calze bru acabat en dos llavis. Corol·la amb l’estendard curt i ample, de color taronja escarlata, pel que a la floració sembla que l’arbre està ple de petites flames. El fruit és una llegum cilíndrica d’uns 6 cm de llargària que deixa veure la pronunciada protuberància de les llavors que conté. 

ATENCIONS: No és una espècie exigent. Només demana gaudir de sol i no patir gelades. El substrat és indiferent, suporta be les terres calcàries però no la sal. En època de creixement cal regar generosament però evitant l’embassament. Es multiplica per llavor, posades a remulla en aigua temperada durant un dia, o per esqueix.

 CONSELLS: La fusta es trenca amb facilitat pel que cal plantar-lo a l’esguard del vent fort i donar-li una forma adequada.
Normalment es planta aïllat, com element solitari.

SABIES QUE… El genèric Erythrina ve del grec “erytros” que significa roig, en al·lusió al color viu de les flors i de les llavors.

L’epítet específic caffra fa al·lusió a la lloc de procedència, a les regions fora de les rutes comercials àrabs del sud d’Àfrica. El vocable deriva de la paraula àrab que definia als no creients. 

A Sud-àfrica, Erythrina caffra és un arbre molt respectat i admirat en la cultura zulu i es creu que té propietats màgiques. S'han plantat en les tombes de molts caps zulus. En algunes parts de la Província Oriental del Cap, els habitants locals no cremen la fusta de Erythrina caffra per por a atreure els llamps.

Amb les llavors de color vermell brillant, tot i que són tòxiques, fan collars les dones africanes i juguen els xiquets doncs són considerades com grans de la sort.

És l’arbre oficial de Los Àngeles, Califòrnia, EE.UU. A Balboa Pk. Sant Diego, està registrat un arbre d’aquesta espècie que mesura 39 metres d'altura, amb un perímetre de tronc de 185 cm i una envergadura de 57 metres de la copa. 

Es pot confondre amb altra eritrina d’origen sud-americà (Erythrina crista-galli) però aquesta té les flors en raïms llargs penjants; els estams estan tancats a la carena, i els folíols de les fulles són molt més estrets, oblongo-lanceolats.

Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)



Subscriu-t’hi al canal Menuda Natura de YouTube en https://www.youtube.com/channel/UCpDRmib7EGEngZGMHaCc52A
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...